Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket ogräs mitt i vägarna

”Titta, så det ser ut!” säger Hans G Erikson och pekar på en nästan helt igenväxt trottoar på Norrmalm. ”Det ser ut som en rabatt i Vasaparken, men det ska föreställa en framkomlig väg.”

Vägarna på Norrmalm och Blåsbo är delvis igenväxta. Lummigt och grönt, skulle man kunna säga.

– Men inte om det blir en trafikfara. Det är illa nog på sommaren, men det är ännu värre när växtligheten hindrar vattnet att rinna bort under senhösten och vintern. Då rinner vattnet ut på vägbanan och fryser. Det kan bli blixthalka, både för bilarna och buss nummer 12, som passerar här.

Hans G Erikson är 80 år, men är pigg och promenerar ofta. Det han ser är delvis igenväxta vägar, både vid villor och hyreshus.

– I korsningen Föreningsgatan/Wahlbecksgatan hade en björk slagit rot och vuxit meterhög nära vägbanan. När Västerås stad inte gjorde något så grep de som bodde intill in och ryckte själva upp trädet. Staden skyller på pengabrist, men så här kan det inte fortsätta.

Hans Näslund, direktör för tekniska kontoret, förstår problemet:

– Vi får inte längre använda ogräsmedlet Roundup. Och vi har inte hittat något lika effektivt och billigt. Det innebär att vi har kommit efter med underhållet. Pengarna räcker inte.

Andra medel inte effektiva

Redan 2005 krävde Miljöpartiet att Roundup skulle sluta användas av miljöskäl. Så blev det också.

Kommunen har sedan dess prövat att använda andra medel, bland annat ättika. Men de har inte visat sig effektiva. Att rensa manuellt är svårt, tids-krävande och kostsamt.

Västerås stad rensar i första hand vältrafikerade gator och gågator, främst i centrum. Småvägar i stadsdelar utanför centrum kommer i andra hand.