Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket oro bland unga

Varannan elev i Hallstahammar upplever skolan som stressande. Var femte oroar sig för våld från vuxna. Lika många oroar sig för att bli deprimerade.

Det är ingen rolig läsning om hur unga känner sig i Hallstahammar när man öppnar Rädda Barnens stora undersökning Ung Röst för 2011.

I Hallstahammar har man frågat 228 elever i årskurs sex, åtta och första året på gymnasiet. I hela landet har Röda Korset intervjuat 25000 barn och ungdomar i enkätundersökningen.

Det man ställt frågor kring är medvetenheten om barnkonventionen, hur man upplever sin egen trygghet och vilket inflytande man känner att man har och vill ha.

En intressant slutsats som kan dras av siffrorna är att barnen känner sig mer otrygga på fritidsgården än om de är på ett diskotek eller annat nöjesställe på kvällen.

18 procent av flickorna känner sig sällan eller aldrig trygga på fritidsgården. Siffran för pojkarna är 9 procent. 25 procent av de tillfrågade känner sig otrygga ute i Hallstahammar på kvällstid, 33 procent känner sig ännu mer otrygga om de åker kollektivtrafik på kvällen.

När det gäller det egna välbefinnandet känner sig hälften stressade av skolarbetet.

24 procent av flickorna och 13 procent av pojkarna är oroliga för att bli utsatta för våld av en vuxen.

9 procent av flickorna oroar sig för att bli utslängda hemifrån och 6 procent av pojkarna känner samma oro. Enkäten visar att 3 procent av ungdomarna också har blivit utslängda.

Siffrorna för Hallstahammar är generellt högre än vad de totala rikssiffrorna är.

Någon motsvarande undersökning är inte gjord i Surahammar.