Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket större plus än väntat - Oväntade siffror för Hallsta

10 miljoner kronor bättre än väntat. Så ser det preliminära resultatet ut för Hallstahammars kommun för förra året.

– Det här förväntade vi oss knappast när vi började jobba med budgeten halvårsskiftet 2009. Då såg det svart ut, säger ekonomichefen Kenth Erngren på Hallstahammars kommun.

Det man då räknade med var ett nästan obetydligt överskott på knappt tre miljoner kronor.

Nu landar det preliminära resultatet på nästan 13 miljoner kronor. Detta trots att verksamheten går med 3,6 miljoner kronor i förlust.

Det är hos kommunstyrelsen, barn- och bildningsnämnden och kommunens IT-drift som kostnaderna har dragit iväg.

– Socialnämnden har gjort ett mycket strongt arbete. Trots att individ- och familjeomsorgen visar ett stort minus gör nämnden i alla fall ett överskott på 720000 kronor, berättar Kenth Erngren.

Att det blev ett så stort överskott totalt sett i kommunen beror främst på att skatteintäkterna ökade betydligt mer än man räknat med. Det betydde en extra inkomst på nio miljoner för kommunen.

Dessutom fick man ett extra konjunkturstöd av staten.

– Vi får fortsätta att gneta under 2011 om det ska bli bra. Vi får ju inget konjunturstöd av staten. De beräknade ökade skatteintäkterna motsvarar det bidraget, säger Kenth Erngren.

I Surahammar har man ännu inte några siffror klara. Men även där det blir ett överskott som är större än beräknat enligt ekonomichefen Christina Sandin.