Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MYH: Visst hör moderna hantverksutbildningar hemma inom yrkeshögskolans verksamhetsområde

På VLT Debatt den 20 april ifrågasätter ett antal företrädare för olika hantverksutbildningar hur Myndigheten för yrkeshögskolan ser på den typen av utbildningar.

Inom yrkeshögskolan finns i dag möjlighet att ansöka om att bedriva hantverks-utbildningar på två sätt. Dels som en reguljär yrkeshögskoleutbildning där efterfrågan på arbetsmarknaden är det viktigaste kriteriet, dels i en särskild kvot så kallade smala yrken som kännetecknas av att utbildningarna dessutom har en särskild betydelse för samhälle och individ.

Bland yrkeshögskolans utbildningar inom hantverksområdet återfinns till exempel guldsmeder och hovslagare. Inom smala yrken återfinns exempelvis repslagare och stensättare. Inget av dessa hantverksyrken vill myndigheten betrakta som utdöende. Tvärtom har myndigheten gjort bedömningen att dessa yrken har ett stort värde även för det moderna samhället och för den enskilde individen.

Ansökningstrycket att få starta yrkeshögskoleutbildningar är som också påpekats i artikeln mycket stort. Endast omkring en fjärdedel av ansökningarna att få starta yrkeshögskoleutbildningar kunde beviljas när statsbidragen senast fördelades. Det innebär tyvärr också att även vissa ansökningar till utbildningar inom hantverksområdet fått avslag av konkurrensskäl. Att en utbildning leder till ett specifikt hantverk är i sig ingen garanti för att en ansökan kan beviljas.

De utbildningar till hantverksyrken som inte betecknas som ”smala” konkurrerar med alla övriga utbildningar som ansöker att få ingå i yrkeshögskolan. Om utbildningarna beskrivs som tydligt eftergymnasiala och med stor efterfrågan har de lika stora möjligheter som alla andra att konkurrera i kommande ansökningsomgångar.

Enligt förra årets utbildningsanalys var det vissa hantverksyrken som inte bedömdes skulle öka medan andra bedömdes kunna öka. I höstens ansökningsomgång kommer mycket stor vikt läggas på branschorganisationernas bedömning av arbetsmarknaden för respektive yrke.

Moderna hantverksutbildningar hör absolut hemma inom yrkeshögskolans verksamhetsområde. Flera sådana utbildningar startar också under hösten 2011.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel