Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysigt men farligt med ljus i mörkret

De mysiga levande ljusen i adventsstaken kan på bara några minuter förvandlas till livshotande brandfara. Sarah Vallin agerade snabbt när hon hörde elden knastra från vardagsrummet.

Västerås. Det var en grå morgon och kallt ute. Sarah Vallin på Östermalmsgatan ville göra frukosten lite extra mysig och tände en adventsljusstake som hon ställde på en bricka i vardagsrummet.

Lägenheten har öppen planlösning och när hon gick i väg för att sminka sig för en tur ned på stan hörde hon ett konstigt ljud.

– Jag hörde det knastra från vardagsrummet. Jag gick dit och tittade och då brann det.

Elden hade fått fart i mossan som Sarah använt till dekoration. Som tur var hade det inte hunnit börja brinna så mycket och hon kunde bära ut brickan till vasken i köket. Där kunde hon kväva elden och sedan spola med vatten.

Bränder hemma orsakade av levande ljus är lyckligtvis ovanligt. Men den månad vi är inne i nu är utan tvekan den farligaste och det kan gå fort.

– Från att levande ljus antänder en gardin tar det tre till fem minuter innan det är direkt livshotande, säger Fredrik Eriksson vid räddningstjänsten.

Över hälften av de bränder som orsakats av levande ljus och som skett de senaste femton åren i bostäder i Västerås har inträffat just i december.

– Det är en markant ökning och varje brand är en för mycket. Det är kallare ute. Vi eldar i braskaminer och har levande ljus. Vi är julstressade och vill klämma in myset fast vi egent-ligen inte har tid till det, säger Fredrik Eriksson.

För att förebygga finns det några enkla råd man ska följa. Se till att alltid släcka ett levande ljus innan man lämnar rummet och att låta den som tänt ljuset vara ansvarig för att det släcks.

Om det börjar brinna så gäller det att upptäcka det i tid. Att ha en fungerande brandvarnare där hemma är det absolut viktigaste.

Brandvarnare ger ifrån sig ett ljust pip och för hörselskadade kan det ljudet vara svårt att höra.

– Många plockar ut hörapparaten när man ska sova och så sover man på det friska örat. Så ett bra råd är att kolla att du hör brandvarnaren tydligt.

Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma är ett råd.

Man bör också se till att adventsljusstaken inte innehåller något brännbart material.

– Ljusstakarna ska inte vara i näver eller trä. Det är bättre med plåt eller keramik. Använd inte fönsterlav, det vi brukar kalla mossa, för det brinner otroligt bra, säger Fredrik Eriksson.

För Sarah Vallin blev händelsen en påminnelse om hur snabbt det kan gå med levande ljus.

– Jag kommer att ha levande ljus igen. Men det är klart att man tänker på det, säger Sarah Vallin.