Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När allt mer beslutsfattande förs över till EU får argument för att bryta upp länder dessutom större tyngd.

Det skotska Nationalistpartiet vann egen majoritet i det regionala parlamentet och därmed är det faktiskt inte omöjligt att Storbritannien bryts sönder och Skottland blir ett medlemsland i EU.

En hel del svenskar har ovanan att säga England och engelsmännen när de menar Storbritannien och britterna. Det har länge kunnat irritera skottar, men om några år kan själva landet Storbritannien vara ett minne blott.

De lokala och regionala valen i Storbritannien var dramatiska. Folkpartiets och Centerpartiets systerparti Liberaldemokraterna drabbades av ett katastrofalt nederlag. Allra sämst gick det i valet till parlamentet i Skottland, där en stor del av de tidigare liberala väljarna verkar ha gått över till Nationalistpartiet. I England gick det inte riktigt lika dåligt i lokalvalen, men hundratals fullmäktigeledamöter gick förlorade. Wales hade också val till ett regionalt parlament. Även där förlorade Liberaldemokraterna röster, men bara ett mandat.

Liberalerna är det mindre partiet i en koalitionsregering med konservativa Tories. De konservativa klarade sig bättre. Partiet gick svagt fram i lokalvalen och i Wales. I Skottland gick det lite bakåt, men Tories höll ändå i stort ställningarna. Oppositionspartiet socialdemokratiska Labour gick fram i England och Wales, men gjorde ett mycket dåligt val i det tidigare styrkebältet Skottland.

Parallellerna med den svenska koalitionsregeringen är uppenbara. Valsystemet gör visserligen att tillbakagångar slår hårdare i Storbritannien och Liberalerna hade inte antytt någon koalition med de konservativa före valet. Men även med hänsyn till de skillnaderna är det påtagligt att mindre partier har svårare än större när de regerar ihop. Här har Moderaterna vuxit, medan de andra borgerliga partierna i Alliansregeringen har det kämpigt och alla ligger en bra bit under 10 procent i väljarstöd.

Liberaldemokraterna förlorade dessutom en folkomröstning om att ändra valsystemet, vilket inte lär göra läget muntrare.

Den stora händelsen är ändå de skotska nationalisternas frammarsch. Trots att det skotska valsystemet, till skillnad från det brittiska nationella, har utjämningsmandat lyckades Nationalistpartiet vinna egen majoritet med runt 45 procent av rösterna.

För bara några veckor sedan ledde Labour, men partiet drev en miserabel kampanj. Nationalisterna regerade tidigare i minoritet, men Labour drev valrörelse mot den konservativ-liberala koalitionen i London. Väljarna insåg att valet handlade om Skottland. De tyckte att skillnaderna i praktisk politik var små och att Nationalisterna var mer kompetenta. Här avgjorde regionala frågor valet mellan Labour och Nationalisterna, medan Liberalernas genomklappning berodde på missnöje med deltagandet i koalitionen med de Konservativa.

Nu är inte unionen mellan Skottland och England bruten, opinionsmätningar brukar visa på en klar majoritet för ett sammanhållet Storbritannien. Men nu när de har egen majoritet tänker Nationalistpartiet utlysa en folkomröstning om självständighet. De kan förbereda omröstningen genom att ”mucka gräl” med centralregeringen för att öka stödet för självständighet.

När allt mer beslutsfattande förs över till EU får argument för att bryta upp länder dessutom större tyngd. Skottland skulle få egna representanter i ministerråd, domstol och parlament, medan fördelarna av ett sammanhållet Storbritannien minskar när mer beslut fattas i Bryssel.