Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Europa återförenades

Berlinmurens fall för 25 år sedan innebar mer än att Tyskland återförenades.

Historien blir aldrig färdig, runt hörnet väntar alltid nya prövningar. Men kommunismens fall i Öst- och Centraleuropa förblir den mest glädjande händelsen i vår världsdel efter andra världskrigets slut.

Det är i dag svårt att förstå efterkrigstiden och det kalla krigets Europa. Då styrde totalitära kommunistiska diktaturer på andra sidan Östersjön.

I dag är det självklart och naturligt att besöka våra baltiska grannländer. Då var de ockuperade och en del av diktaturen Sovjet.

Då talades om ”Östeuropa” trots att Prag ligger väster om Stockholm. Nu har begreppet Centraleuropa återuppstått, de flesta europeiska länderna har gått med i EU.

Då uteslöt Social-demokraterna svenskt EU-medlemskap på grund av neutralitetspolitiken och Finland var tvunget att anpassa sin utrikespolitik till behovet av goda förbindelser med Sovjet. Nu är både Sverige och Finland medlemmar i EU, och diskuterar om det inte är dags att också gå med i Nato.

Det finns således goda skäl att uppmärksamma och glädjas åt att Berlin-muren föll för 25 år sedan. Det inledde kommunismens fall i Europa och ledde till att Tyskland återförenades.

Sverige kunde för första gången fullt ut delta i EU-samarbetet.

Efter murens fall var de tydligt att blockuppdelningen i Europa var på väg bort. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen under Ingvar Carlsson bröt med den tidigare politiken och ansökte om svenskt EU-medlemskap.

Allt har inte blivit som vi hoppades. Av politiska skäl genomfördes en ekonomiskt huvudlös valutareform i Tyskland, som slog ut östtyska företag.

Trots enorma satsningar på runt 1 000 miljarder euro kvarstår skillnader mellan det forna Öst- och Västtyskland. Missnöjet fångas upp av de forna kommunisterna.

Sovjetledaren Michail Gorbatjov valde att acceptera kommunismens fall, vilket ganska snart efteråt ledde till Sovjetunionens sönderfall. Det förtjänar respekt och tacksamhet.

I dag försöker Ryssland återta förlorad makt, och president Putins styre blir allt mer diktatoriskt och hotfullt. EU har sina egna kriser.

Men det gäller att behålla perspektivet. Jämfört med läget före Berlinmurens fall är förbättringen enorm. Fler länder är demokratier, Sverige är EU-medlem och det är självklart att kunna arbeta i andra europeiska länder.

Allt detta kan vara svårt att till fullo inse för de generationer som inte har upplevt det delade Europa. Därför är det viktigt att påminna om hur mycket som har blivit bättre.