Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När folk är dumma röstar de antagligen dumt

Jag ser mig själv som en öppen person som respekterar andra. Men så finns det en liten del av mig som inte riktigt matchar den i övrigt så accepterande framtoningen: Ibland ogillar jag folk på grund av deras politiska läggning.

Jag menar inte att jag börjar ogilla folk när jag får veta att deras politiska åsikter skiljer sig från mina, snarare är det så att när jag inte riktigt klickar med eller gillar en person och sedan får reda på att de röstar på det motsatta blocket tar jag det som en förklaring.

De flesta av mina nära vänner delar min politiska ställning. Det är inget jag har tänkt på när jag valt dem. Jag har helt enkelt dragits till dessa människor. Likaså kan jag ibland, omedvetet eller medvetet, hålla ett visst avstånd till folk som röstar på motsatt block.

Vissa tycker att jag är löjlig, ”kom över det”.

Vissa vet inte ens vad deras vänner röstar på och känner heller inget behov av att veta det, för de säger att de inte bryr sig om politik. De tycker att det är konstigt att jag orkar. En vän ifrågasatte min politik-princip en gång.

– Om du skulle träffa en underbar person som du tycker är helt perfekt

i övrigt, men som röstar på ”fel” parti, skulle du verkligen ogilla den personen då? Frågade han.

Och jag svarade att en person som röstar på ”fel” parti och är helt perfekt i övrigt existerar inte. För det parti den personen röstar på är en direkt reflektion av hans/hennes dagliga val, relation till andra människor, värderingar och sätt att hantera situationer. Eller att personen ifråga inte har några egna åsikter utan bara röstar som sina föräldrar. I vilket fall så är denna person inte perfekt, då jag uppenbarligen prioriterar annorlunda.

För mig är dessa principer inte konstiga utan fullt naturliga. För det handlar inte om vad man kryssar i på valblanketten i september eller ens vilka som vinner valet. Det handlar om vad man tycker är viktigt i livet, om vem man sätter först och ens förhållningssätt till samhället. Det handlar om vilken människa man väljer att vara. Det kommer jag aldrig att komma över.