Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När man är liten måste man se upp

Häromdan kom en glad överraskning i posten. En nyutgiven bok. Stora bokstäver. Korta rader. Full av glada teckningar.

Boken heter ”Kulingar Fulingar och häxan Josefin, ritad och berättad av Gammelmorfar.”

Den handlar om Sagolandet Kulinge. Ett pyttelitet land, inte stort större än två potatisåkrar. Detta land är en försvinnande liten del av den stora omvärlden. Här rinner en å, som genom årtusenden grävt en dal åt sig i nord-sydlig riktning, östan om Kolsva och västan om Odensvi i Västmanland.

Gammal urskog kantar åns båda sidor. Här bor små troll som är kulformiga, storögda, gladlynta och uppsluppna, kort sagt, kul. De kallas kulingar. Bland kulingarna finns det också troll med spetsiga näsor, risigt hår, och smalögda. De har långa vassa retstickor i händerna som de petar och irriterar alla med.

På kanten till dalgången i sagolandet Kulinge bor jättar. Kulingarna är rädda för jättarna, för de är så hiskeligt stora och bullriga, men också intressanta och spännande att iaktta, tycker de.

Gammelmorfar heter i själva verket Carlaxel Olsson och bor i sin gamla sommarstuga just i Kulinge. Jag känner honom sen han var ASEA:s chefdesigner hos Åke Liljefors på Curt Nicolins tid.

Han stod för grafiken och utförandet av allt som skulle tryckas. Den sinnrika teknikutställningen ”Creative World” i ASEA Forum var hans verk. Den levde många år och drog publik från hela världen.

Ta med ungarna: Ni kan köpa boken direkt av Carlaxel. Ring honom på 070-638 7628. När ni har läst boken kan ni ta med barn och barnbarn och spana efter kulingar i det svaga höstljuset.

Slantarna kom: För jämnt 90 år sen reste järnhandlare Lind 1927 ett vattentorn på taket till sin butik i de svenska invandrarnas Andersonville i Chicago. Vattentanken i tornet höll vatten till husets sprinklersystem. För 30 år sen inreddes byggnaden till ett svensk-amerikanskt museum och blev en svensk symbol i grannskapet.

Nu till 90-årsjubileet har Chicagosvenskar och andra entusiaster samlat ihop 200,000 dollar och rest en två våningar hög kopia i svenska färger av det ursprungliga tornet.

Bråkigt förr också. För jämnt 490 år sen gjorde eldfängda präster i Västerås stift uppror mot Gustav Vasa. Särskilt i Dalarna förstås.

Prästerna ville ha kyrkklockorna och kyrksilvret kvar när Gustav började röja rent för att kunna betala skulder med dyrgriparna.

Här är några av bråkmakarna: Kyrkoherdarna Olof i Malung, Lars i Stora Tuna, Sten i Orsa, Jakob Persson i Mora, Evert Andersson i Leksand.

Evert i Leksand fängslades och dömdes till döden i Stockholm. Men han dog i fängelset innan yxan föll.

Läs mer i stiftets nya pocketbok ”Spelet om makten” av Dick Harrison.