Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När mätningarnablev automatiserade

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under andra världskriget hade meteorologerna inte såna hjälpmedel som datasimuleringar, satelliter, etc. De hade begränsad teknik och använde huvudsakligen observationer för att kunna rita väderkartor och sin egen kunskap och erfarenhet för att förutsäga vädret.

För att få en pålitlig prognos krävdes minst 24 timmars väderobservationer. Observationer från området mellan Norge och Grönland var mycket värda och när tyskarna invaderade Danmark och Norge erövrade de arktiska klimatiska stationerna orsakade det stora problem för Storbritannien.

För att få väderinformation under kriget tillverkade man bojar som var utrustade med termometer, vindmätare, fuktmätare och rapporterade observationerna med hjälp av Morse kod. Tekniken var så framgångsrik att man använde den även för landstationer. En station ”Haudegen” finns faktiskt fortfarande kvar i Norge.

Huvudsyftet var förstås att planera militära operationer men tekniken kom till användning även i fredstid.