Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När medeltidsstil var trendigt

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Förr

I kvarteret Numa byggde Allmänna svenska elektriska aktiebolaget, Asea, sitt första kontors- och verkstadshus.

Arkitekt var Kasper Salin från Stockholm och byggnaden uppfördes i ”medeltidsstil”, vilket ansågs lämpligt för industribyggnader på den tiden.

I kontorsbyggnaden, som var färdig 1892, fanns kontor längst ned, på andra våningen bodde verkställande direktören Georg Wenström och på vindsvåningen fanns ungkarlsbostäder för ”tjänstemän i befälsställning”. Verkstaden låg utefter Karlsgatan; mot Södra Ringvägen låg en tvåvånings lagerbyggnad.

Kontorsbyggnaden revs inte förrän 1930, men redan 1919 hade huvudkontoret flyttat över till Ottarkontoret tvärs över Karlsgatan. Verkstaden revs i mitten på 1910-talet, då Asea byggde sista etappen av Mimerverkstaden. Både Mimerverkstadens fasad och Ottarkontoret ritades för övrigt av Västerås-arkitekten Erik Hahr.

Nu

Åren 1930-1932 byggde Asea verkstads-, förråds- och lagerlokaler på det gamla kontorshusets plats.

Stilen var slät och enkel, funktionalistisk. Även här var Erik Hahr arkitekten. Den välvda viadukten förenar byggnaderna på var sin sida om Karlsgatan.

Den gamla industriproduktionen på Mimer-området, numera Mimerstaden, är för länge sedan ett avslutat kapitel. Fortfarande står det ABB på många skyltar inom området, men även andra företag har flyttat in, bland andra Ica-förlaget och som syns på skylten på bilden Sweco AB.

2002 sålde ABB sitt svenska fastighetsbestånd och Mimerstaden med dess hörnhus mot Karlsgatan/Södra Ringvägen ägs nu av det engelska företaget London Regional Properties. (Artikeln skrevs 2004)