Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När naturen knackar på

Kaz Galleri öppnar konståret 2012 med en utställning av Västerås-konstnären Lina Jaros.

I Lina Jaros bilder har naturen flyttat in i människors bostäder. Utställningen, som öppnar i morgon lördag, består av sju bilder där vardagliga interiörer har ersatts av växtlighet – pinnar, grenar, löv – i skepnad av möblemang.

Med sina iscensatta bilder vill Lina Jaros utforska vad som sker när naturens liv och död möter människans värld. Hur långt kan naturen anpassas efter en mänsklig tillvaro och fortfarande vara natur?

– Jag är väldigt intresserad av det absurda i vardagen och gillar att förvränga vardags-miljöer till något skevt för att få ett nytt perspektiv.

Lina Jaros fascineras av den visuella konflikt som uppstår när rummet och landskapet möts, där naturen ställs mot det slutna rummet. Hon lägger mycket tid på att planera sina iscensättningar, skissandet kan pågå i månader.

Bilderna i den nu aktuella utställningen tog hon hösten 2010 då hon vistades på Island som stipendiat. Den karga naturen blev en viktig inspirationskälla.

– Jag sökte upp övergivna hus i den lilla byn där jag bodde. Där möblerade jag interiörer med naturmaterial.

Lina Jaros är delvis uppväxt i Västerås och numera bosatt i Stockholm. Efter Konst-högskolan 2004–2009 har hennes fotografier visats vid flera utställningar runt om i landet, bland annat var hon representerad vid Liljevalchs vårsalong 2010.

På lördagens vernissage på Kaz Galleri finns hon på plats och talar om sina bilder klockan 13.

Interior Autumn

Var: Kaz Galleri, Skolgatan

När: 14 januari– 5 februari.