Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När partierna igår presenterade nästa års budget hade de nått ännu längre. De var överens om allt.

Alla sju etablerade partier är överens om budgeten i Västerås. Det ger stadga åt ekonomin, och ger inget utrymme för populistiska överbud. Men strävan efter fullständig politisk enighet kan på sikt skada vitaliteten i demokratin.

Västerås har en god tradition av ansvarstagande och samarbetsinriktade politiker. Det har också under mer normala politiska situationer funnits en strävan att skapa breda majoriteter kring riktigt stora beslut. Ekonomin har har varit i ordning.

Efter det oklara resultatet i kommunalvalet i höstas har samarbetet gått längre än någonsin tidigare. Situationen var också speciell. De rödgröna partierna fick mest mandat, men den borgerliga Västeråsalliansen fick flest röster. Slumpen och valkretsindelningen gav detta resultat.

Den rödgröna övervikten med två mandat räckte dock inte för att få egen majoritet, då Sverigedemokraternas tre mandat i teorin gjorde partiet till vågmästare.

Det är ingen unik situation. I flera kommuner och landsting (liksom i riksdagen) har inget av de politiska blocken majoritet. Lösningarna varierar, med stundtals okonventionella kombinationer för att skapa majoritet. Senast bildade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna majoritet i Örebro, till bland annat Vänsterpartiets och Moderaternas stora förtrytelse.

Sökandet efter nya majoritetslösningar kräver att de politiska blocken löses upp. Så har också skett på flera håll. På riksplanet agerar till exempel inte längre det rödgröna blocket lika samordnat som före valet.

Men i Västerås fortsatte båda blocken att hålla ihop. De rödgröna är majoritet i nämnder och styrelser genom att Sverigedemokraterna bara är representerat i fullmäktige. Den fortsatta blocksammanhållningen innebär att alla partier måste vara med när uppgörelser ingås. Det bör enligt politisk teori och vanlig logik betyda att det blir svårt att komma överens.

Men teorin har inte stämt med verkligheten i Västerås. Här lyckades alla sju etablerade partier enas om nästan allt i höstens budget. Det var bara ett mindre antal frågor som avgjordes i fullmäktige, där Sverigedemokraterna i de flesta fallen sedan röstade med de borgerliga partierna.

När partierna i går presenterade nästa års budget hade de, som framgår på nyhetsplats, nått ännu längre. De var överens om allt. Den enda fråga där det blir debatt i fullmäktige handlar om serviceplats för lastbilar (på svengelska truckstop), men den ligger utanför budgeten. Annars hade de enats om oförändrat skatt, resultat, rationaliseringskrav, löne- och priskompensation på 2,5 respektive 2,0 procent och en hel del engångssatsningar.

Uppgörelsen underlättas säkert att ekonomin ser bra ut. Det gav utrymme för båda blocken att få igenom det mesta av de egna kraven, om än inte fullt ut. Välkommet är den extra satsningen på lärare, där skickliga lärare skall få mer betalt ovanför resultatet i avtalsrörelsen. Här är det hög tid att börja ta igen tidigare års försummelser. De rödgröna fick backa om kravet på heltider för Sinfoniettan, men här tycks de inte ha haft sina partisyskon i landstinget med sig.

Västeråspolitikerna har förhandlat konstruktivt och det är bra med en stabil och förutsägbar ekonomi. Men i längden behövs också meningsbrytningar för att hålla demokratin vital. I budgeten finns satsningar på demokratiutveckling. Bra så, men demokratin har svårt att utvecklas när alla är överens om (nästan) allt.