Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När sol betydde katastrof

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I dag är semester en självklarhet för de flesta av oss, men så har det inte alltid varit. För hundra år sedan fanns i pricip inte begreppen semester eller semesterväder.

Då var det bara överklassen som kunna unna sig lite ledigt och kanske en resa utomlands.'Vanliga människor' fick gott stanna hemma och arbeta. När de drömde om sommarväder var det inte bara sol och blå himmel som stod på önskelistan. På den tiden kunde en solig och regnfattig sommar innebära katastrof. Helst skulle de regna mycket i början av sommaren som sedan övergick i lagom mycket sol och värme. Då växte grödan och skörden blev god.

År 1938 kom den första semesterlagen med rätt till två veckors semester. Inte heller då var det aktuellt för vanliga arbetare att åka utomlands. Istället var det till exempel cykelsemester med tält och spritkök som gällde. I samband med semestrarna började man allt mer att uppskatta sommarens sol och värme. Under 1950-talet lanserades de första chaterresorna och de blev snabbt väldigt populära. Idag är det vanligt att själv fixa flyg och hotell via nätet. Om man själv ska planera sin semester kan det vara bra att kolla upp resmålets klimat. Mer om semesterväder runt om i världen kan ni läsa om i 'Stora boken om semetservädet' av L-G Nilssons.