Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 miljoner fattasefter Centras konkurs

Det fattas 120 miljoner i konkurs­boet efter Boultbeeägda Centra­bolaget Felidae AB.

Annons

Centrafastigheten köptes för 258 miljoner 2006 och är nu värderad till bara 175 miljoner av Newsec Advice, som konkursförvaltaren anlitat.

Det innebär att den störste fordringsägaren Excalibur Funding, som tagit över lånen på drygt 227 miljoner från konkursade Lehman Brothers, riskerar en smäll på över 50 miljoner.

De oprioriterade fordringsägarna bli helt utan pengar med det priset.

Priset kan bli både lägre och högre än värderingen, men Excalibur ska ha sitt först.

Skulderna är enligt den konkursboförteckning som nu lämnats in till tingsrätten 296 miljoner och tillgångarna, som i stort sett består av fastigheten, 175 841 502 kronor. Det finns alltså en brist på 120 miljoner.

Enligt Newsec uppgår hyresintäkterna till 18,4 miljoner om året. Runt 15 procent av lokalerna är outhyrda.

När det bokförda värdet skrevs ner blev skulderna större än tillgångarna.

Ett sänkt fastighetsvärde i kombination med Lehman Brothers konkurs och den nya långivarens tuffare krav är den förklaring Boultbee Holding AB:s vd Bo Falk gett till konkursen.

Men det har också funnits stora tomma ytor och några av hyresgästerna har gått i konkurs med förlorade intäkter för hyresvärden på över en miljon.

De senaste tre åren har bolaget gått med förlust. Resultatet har snabbt försämrats, från drygt minus en miljon 2006, 5,653 miljoner 2007 till minus nästan 106 miljoner 2008.

– Jag kan inte uttala mig om konkursen eftersom jag ännu inte gjort någon granskning av bolagets affärer, säger konkursförvaltaren Michael Knutsson på Ackordscentralen.

Hittills har han inriktat sig på att fastigheten sköts bra, att få fram så mycket information som möjligt och snarast få till stånd en försäljning. Michael Knutsson räknar med att behöva de sex månader han har på sig för förvaltarberättelsen och en granskning av bokföringen och de transaktioner som gjorts.

Konkursförvaltarens huvuduppgift är att se till att fordringsägarna får så mycket pengar som möjligt.

Michael Knutsson har haft möten med företrädare för Excalibur, som ville avvakta den utomstående värderingen.

– Eventuellt tar Excalibur in fastigheten i sin portfölj, säger Michael Knutsson.

Alternativet är att fastigheten säljs till högstbjudande. Sedan fördelas pengarna till fordringsägarna så långt de räcker.

En av spekulanterna kan då bli Boultbee, som sagt sig vara intresserade av att köpa tillbaka – om priset blir rätt.

Mer läsning

Annons