Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB sparkar två höga chefer

Två högt uppsatta ABB-anställda, cheferna för enheterna Force Measurement och Mining, har tvingats lämna företaget med omedelbar verkan.

Annons
Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige, informerade personligen de två högt uppsatta chefer som nu tvingats lämna företaget.

– De två cheferna har brutit mot företagets affärsetiska regler och kunde helt enkelt inte arbeta kvar, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige till VLT.

– Det är beklagligt men vi hade inte något alternativ.

Exakt vad cheferna gjort vill Sten Jakobsson inte avslöja, men det de gjort sig skyldiga till ligger flera år tillbaka i tiden, händelserna inträffade under åren 2002-2005.

Det var efter en internutredning som regelbrotten avslöjades, men eftersom de inte självmant informerat ledningen fick de nu lämna företaget.

Sten Jakobsson informerade personligen de berörda.

Vad händer nu?

– Vi har tillsatt tillförordnade chefer för enheterna, det skedde redan i tisdags, dagen efter det att de två fick lämna sina befattningar, svarar Sten Jakobsson.

Är det aktuellt med en polisanmälan?

– Det har vi ännu inte tagit ställning till, säger han.

Enheterna Force Measurement och Mining tillhör divisionen Power Automation, PA, och de två cheferna har varit direkt underställda divisionschefen Erik Oja.

ABB har mycket hårda regler när gäller affärsetik, företaget har tagit fram ett digert dokument, Uppförandekoden, eller Code of Conduct som det heter på koncernspråket.

Samtliga 115 000 anställda inom koncernen har tagit del av dokumentet, något som alla dessutom har fått bekräfta skriftligt.

VLT har varit i kontakt med de två cheferna men de vill för tillfället inte kommentera anklagelserna.

Mer läsning

Annons