Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket hinner inte med

Arbetsmiljöverket gör just nu en omfattande tillsynsinsats när det gäller fallolyckor på bygg- och anläggningsarbetsplatser.

Annons

Något som varje år orsakar svåra arbetsskador och dödsfall.

– Vi gör det för att uppmärksamma hur stora fall-riskerna är när man åsidosätter skyddsräcken och annan skyddsutrustning, säger Joakim Sand, på Arbets-miljöverket i Örebro.

Drygt 10 procent av arbets-platsolyckorna i bygg-branschen är fallolyckor, vilket är dubbelt så många som för samtliga andra branscher. Drygt 60 procent av fallolyckorna leder till lång sjukfrånvaro.

Arbetsmiljöverkets för-studie om fallolyckor visar att den interna risk- och säkerhetsstyrningen i de olycksdrabbade företagen har brustit i många led.

Dålig kunskap och erfarenhet av detta, otydlighet i ansvarsfördelningen på byggarbetsplatsen, dålig efterlevnad av interna regler och instruktioner samt språkförbistringar mellan byggnadsarbetare av olika nationaliteter är några faktorer som kan ha bidragit till olyckorna.

Joakim Sand menar att den tuffa konkurrensen i branschen också bidrar.

– När ett byggföretag konkurrerar på en tuff marknad är det skydds-frågorna som först stryks i anbudet. Det finns ofta också en speciell jargong i byggbranschen. Lite machoattityd där skyddsutrustning inte kommer i första rummet.

Joakim Sand menar också att de stora nerdragningarna av Arbetsmiljöverkets resurser påverkar möjlig-heten att sätta fokus på de byggföretag som struntar i arbetsmiljön.

– Jag har ensam ansvar för hela Västmanland. Det säger sig självt att jag inte hinner göra de skydds-inspektioner som skulle behöva göras, säger Joakim Strand.

Mer läsning

Annons