Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Google slår ABB

Nu är det fördel ABB i den hårda konkurrensen om de unga välutbildade teknikerna. Företaget har röstats fram som den näst bästa arbetsgivaren av studenter i hela landet.

Annons
Populära. Lena Eliasson och Joakim Forsberg kan konstatera att teknologer i Sverige rankar ABB som den näst bästa arbetsgivaren för tekniker i Sverige.FOTO KENNETH HUDD

Det är företaget Universum som gjort sin årliga Företagsbarometer, 14 000 studenter från Sveriges universitet och högskolor som svarat på frågor om karriär och om sina ideala arbetsgivare.

Bland teknologer kommer ABB på plats nummer två bland ideala arbetsgivare, bara Google ligger före. På ett år har ABB gått från femteplatsen till plats nummer två.

–Vi är verkligen jätteglada över att vi nått den här framskjuten placeringen, säger Lena Eliasson, personaldirektör vid ABB.

Hon menar att rankingen har stor betydelse när det gäller att rekrytera nya tekniker till företaget, ingenjörer börjar bli en bristvara och konkurrensen bland arbetsgivarna är stenhård.

ABB är inte känt för att betala höga löner, även om man från företagets sida framhåller att de är marknadsmässiga, och det är i första hand andra saker som lockar tekniker till ABB.

–Vår miljöprofil har haft betydelse, många vet att vi har verksamheter som bidrar till en bättre miljö, säger Joakim Forsberg, projektchef som arbetar med arbetsgivarprofilering.

–ABB-företagets storlek är också en klar fördel, i koncernen finns stora utvecklings- och karriärmöjligheter samt chanser till arbete utomlands.

ABB arbetar målmedvetet med att profilera förtaget. Man ställer upp på arbetsmarknadsdagar på olika högskolor och universitet, ordnar studiebesök och är dessutom aktiva inom sociala medier som Facebook, Youtube och Twitter.

–Men vår främsta tillgång är alla goda ambassadörer bland våra anställda, säger Joakim Forsberg.

Bo Lundkvist

Topplistan 2011

1. Google (1)

2. ABB (5)

3. Ikea (6)

4. Ericsson (2)

5. Vattenfall (4)

6. Sony Ericsson (3)

7. ÅF (12)

8. Sweco (8)

 9. Astra Zeneca (7)

10. McKinsey Co (17)

Siffran inom parentes anger placeringen 2010.

Mer läsning

Annons