Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre på jobbfronten

Trots att arbetslösheten ökade i Västmanland i januari börjar det ändå se lite ljusare ut på arbetsmarknaden i länet.

Annons

Den bedömningen gör Kauko Leppäla, arbetsmarknadsområdeschef i Västerås.

– Arbetsgivarna hör av sig och är intresserade av att ta till sig praktikanter. Det visar att intresset för att nyanställa finns, säger han.

Praktikplatserna är en bra väg in i ett arbete för de arbetssökande och praktikplatserna ger arbetsgivarna möjlighet att se över sin kompetens inför bättre tider framhåller Kauko Leppäla.

Till det negativa hör att antalet arbetslösa i länet under januari 2010 var 50 procent fler än under samma månad förra året. I dag är 13 227 personer anmälda som arbetssökande vid förmedlingarna i Västmanland.

Jämfört med december 2009 ökade antalet öppet arbetslösa med 176 personer och de i någon form av program med 320.

Men det finns också positiva tecken. Ökningstakten av nyanmälda arbetslösa har minskat, med 30 procent på en månad. Varslen har också blivit färre, under januari varslades endast 29 personer i länet. Motsvarande siffra för samma månad 2009 var 605 personer.

Det finns vissa regionala skillnader. Den totala arbetslösheten, antalet öppet arbetslösa samt de i någon form av program, var högst i Köping med 11,4 procent och lägst i Skinnskatteberg med 6,7 procent. Siffran för Västerås var 8,2 procent.

Det finns också skillnader mellan män och kvinnor. Männen har drabbats hårdare av lågkonjunkturen, i länet är arbetslösheten för män 9,7 procent mot 7,9 för kvinnor.

Mer läsning

Annons