Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare dagar för äldre lockar kunder

På tisdagar ger ICA Maxi Hälla 5 procents rabatt på varor till alla som fyllt 65 år, på onsdagar gäller samma sak på ICA Maxi Erikslund. Ett populärt erbjudande, seniorer fyller butikerna de dagarna.

Annons
Tisdagshandlare. Linnea och Bjarne Gustafsson, Centrum, veckohandlade tidigare på torsdagar, men sedan rabatter infördes på tisdagar på Maxi Hälla har de bytt dag.  ”Även om rabatten inte är så stor så spar vi i alla fall 30 –50 kronor på att handla här på tisdagar, säger de. Foto:Per G Norén

Under veckans första dagar är det betydligt lugnare i butiken jämfört med topparna som är torsdag, fredag och lördag.

Det är ett faktum som ICA Maxi-butikerna på Erikslund och Hälla tagit fasta på när de började erbjuda rabatterade priser på varorna till alla som fyllt ålderspensionär.

– Att erbjuda seniorer rabatter en viss dag är en kundspecifik marknadsföring. Det är bra för alla parter. Vi är på väg att få en jämn försäljning under veckans alla dagar och det underlättar även för vår planering. Butiken har blivit både en mötesplats och en marknadsplats på tisdagar, säger Måns Hemmingsson, butikschef, ICA Maxi Hälla.

Han säger också att många äldre kunder har synpunkter på att få rabatt om man köper flera varor av samma sort, ”köp tre och betala för två”.

– De behöver inte så många exemplar av samma vara. Förutom seniorrabatten har vi ju även andra erbjudanden i början av veckan för alla kunder.

Det var för ungefär tre månader sedan rabattidén för seniorer började praktiseras i butiken på Hälla. I slutet av maj infördes det på ICA Maxi Erikslund. Flera butiker runt om i landet har också infört särskilda seniorrabatter.

– Det är Maxi centralt som tagit fram kampanjen, sedan är det upp till varje Maxi-handlare att välja om man vill ha det eller inte, säger Daniel Kvist, handlare, ICA Maxi Erikslund.

Han tillägger att de valt att ha seniorrabatt på onsdagar.

– Hos oss brukar den dagen vara lite lugnare än tisdagar. Torsdagar, fredagar och lördagar är det hårt tryck och det här är ett försök att få ett jämnare kundflöde i veckan.

Måns Hemmingsson, ICA Maxi Hälla, säger att de tänkte långsiktigt.

– Vi hade förväntat oss en ökning av kunder på tisdagar när vi införde rabatterna, vilket också stämde. På sikt kan det även innebära att butiken kan erbjuda fler heltidstjänster, påpekar han.

Daniel Kvist säger att de märker att de fått mer kunder än tidigare på onsdagar.

– Och att snittåldern stiger den dagen. Arrangemanget är nytt för oss. Tanken är att det här är en test som ska pågå året ut och eventuellt fortsätta. Vi ska göra en utvärdering efter årsskiftet, säger Daniel Kvist.

Båda handlarna är noga med att påpeka att rabatten har inget med pension att göra.

– Åldern är avgörande. Många förvärvsarbetar ju flera år efter 65 och rabatten gäller oavsett om du fortfarande arbetar eller har ålderspension. Det året du fyller 65 får du ett utskick om den här rabatten på ICA Maxi, säger Daniel Kvist.

Mer läsning

Annons