Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damberg: Amazon-satsningen i Västerås ger inte många jobb

Näringsminister Mikael Damberg (S) tonar nu ned förväntningarna om jobb på de orter där Amazon Web Services tänker bygga serverhallar, däribland Västerås.
– Man ska inte bara räkna jobb, säger han nu i en intervju med Dagens Nyheter.

Annons

Mikael Damberg. Arkivbild.

I början av april var det idel breda leenden i Västerås stadshus när kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S), fastighetsnämndens ordförande Magnus Edström (MP) och näringslivschefen Conny Petrén meddelade att den amerikanska företaget Amazon Web Services (en del av e-handelsjätten Amazon.com) skulle etablera datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Läs också: Jätteföretag till Västerås – "största etableringen på överskådlig tid"

Det pratades om en mångmiljardinvestering och om den "största etableringen i Västerås på överskådlig tid". Men hur många jobb som skulle bli resultatet av etableringen ville ingen svara på. Vare sig någon från Västerås stad eller Amazon Web Services ville uttala sig i frågan.

Läs också: Landshövdingen: Vi är väldigt glada att Amazon Web Service etablerar sig i länet

Men kanske finns det skäl att inte ha för höga förväntningar gällande den biten. I en intervju med DN på fredagen tonar näringsminister Mikael Damberg nu ned förhoppningarna på hur många jobb som kommer att skapas i kölvattnet av Amazon Web Services satsning.

– Man ska inte bara räkna jobb. Man måste se det som infrastruktur, säger han till tidningen.

Vidare i DN-intervjun jämför Damberg med Facebooks etablering av en serverhall i Luleå, där få personer behövs för att driva själva anläggningen men att den samtidigt bidragit till ringar på vattnet för det lokala näringslivet:

– Ta Facebook, till exempel. Där tror jag det är omkring 80 jobb på platsen. Men runt om måste det finnas elektricitet och annat, så vår erfarenhet är att det kan bli 250 till 300 jobb runt omkring, säger han.

För pluskunder [+]: Näringsministern om Amazons satsning: "Grattis Västerås!"

Mer läsning

Annons