Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger första hjälpen till arbetslösa

I Västerås är ungdomsarbetslösheten 21,3 procent. Eller 1757 personer i åldern 15–24 år. De ungdomar som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden hamnar i kommunens och Arbetsförmedlingens jobbinsatser.

Annons
På jobbet. Henric Sjöblom från AMA Arbetsmarknad och Patrik Vikström från Arbetsförmedlingen samarbetar för att se till att unga arbetslösa får det stöd som de behöver.

Ungdomar som skriver in sig på Arbetsförmedlingen lyder under ungdomsgarantin. Det innebär att personen inom tre månader ska ha fått antingen jobb eller utbildning.

– Vi möter ungdomar som behöver olika typer av stöd. För närvarande finns 821 personer i ungdomsgarantin. När vi hade som mest var vi uppe i 1000 personer, säger Patrik Vikström, sektionschef, Arbetsförmedlingen.

Den vanligaste stödformen hos Arbetsförmedlingen är nystartsjobb. Det är en stödform där arbetsgivaren får arbetsgivaravgiften betald upp till ett år. Stödformen har fått kritik eftersom vissa branscher satt i system att ta in en ny arbetssökande varje gång tiden för en nystartsperiod går ut.

– Vi undersöker om företagen har skatteskulder inte hur de rekryterar. Nystartsjobb är en rättighet för den arbetssökande. Men vi har kontinuerlig kontakt med facket, säger Patrik Vikström.

En annan form av stöd är personlig guidning med hjälp av en jobbcoach. Den här verksamheten fick tidigare hård kritik. Fler coacher var oseriösa. Men i dag är Arbetsförmedlingen nöjd med coachernas insatser trots att det fortfarande inte krävs någon formell utbildning.

– När det gäller upphandlingen av jobbcoacherna var vi tagna på sängen. Vi var naiva i vår tro att alla var kompetenta. Det hände att coacherna träffade ungdomarna på ett kafé. I dag måste de coacher vi upphandlar ha en lokal så var det inte tidigare, säger Patrik Vikström.

Arbetsförmedlingen har genom åren kritiserats för att de gör för lite och att de förmedlar alldeles för få jobb.

– Är du missnöjd ta kontakt med oss. Vi gör allt vi kan med de resurser vi har och vi har tillräckligt med resurser. Sedan är det så att 50 procent av de inskrivna aldrig kommer på våra möten, säger Patrik Wikström.

Hos kommunen ligger alla samlade åtgärder för att hjälpa arbetslösa hos Jobbcentrum. Jobbcentrum är en del av AMA. AMA är Västerås stads verksamhet inom arbetsmarknadsområdet. Den vanligaste formen av ungdomssatsning är Ung Resurs. Målgruppen är ungdomar mellan 18–25 år som saknar slutbetyg från gymnasiet. Ungdomen blir anställd av kommunen. Målet är att få arbetslivserfarenhet samtidigt som du läser in gymnasiekompetens.

– Meningen är inte att ungdomar ska fastna i Ung Resurs utan se det som en ingång. Vi har därför infört en gräns på sex månader, säger Henric Sjöblom, verksamhetschef för AMA Arbetsmarknad.

Kommunen och Arbetsförmedlingen har även ett gemensamt samarbete. Allt för att tillsammans kunna tackla den höga ungdomsarbetslösheten.

– Vi samarbetar både genom nätverkande och genom samarbetsprojekt. Samarbetet oss emellan har fungerat väldigt bra säger, Patrik Vikström och Henric Sjöblom.

Veronica Ekström

Mer läsning

Annons