Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drivkraften är rättvisa

Tony Lind är en idealist som drivs av ett starkt rättvisepatos. Han vill att alla invånare i landet ska ha tillgång till samma samhällsinformation.

Annons

Han menar att det inte ska vara någon skillnad om man bor i Övertorneå eller Göteborg, alla ska ha samma möjligheter. Därför startade han kommun.se för tre år sedan, en sajt som omfattar samtliga 290 kommuner i landet och som inte är tänkt att generera någon vinst.

– Jag försöker hitta information om allt som kan intressera dem som bor i Sverige, berättar Tony Lind. Jag har fokus på välfärdsfrågor, men sajten innehåller också uppgifter om saker som bostäder, taxi och advokater.

Det hela började när några kompisar sökte jobb på olika platser runt om i landet och försökte få fram om det fanns några lediga lägenheter där jobben fanns. Men det

visade sig att det var näst intill omöjligt att hitta information, i alla fall om man

inte hade obegränsat med tid.

– Alla kommuner hade visserligen hemsidor, men alla var uppbyggda på olika sätt, säger Tony Lind. Vissa innehöll mängder med information, andra, framför allt

i mindre kommuner, var mer bristfälliga.

– Jag upptäckte också att många kommuner uteslöt information om privata alternativ inom vård, omsorg och skola. Men oavsett politisk inriktning är det information kommuninvånarna behöver.

Sajten är fortfarande under uppbyggnad, han jobbar bara med öppna källor och lägger till ny information undan för undan. Han har fått rådet att ta en kommun i taget, men det passar inte hans ideologi.

– Jag tar hellre ett ämne i taget, till exempel brandskydd, säger han. Då får alla i hela landet information på ett likvärdigt sätt.

Hans sajt börjar bli mer och mer känd och han har i dag 25 000 besökare i månaden.

Nu har han dragit i gång ett nytt projekt i samma anda. Statskalendern som har anor från 1729, i nuvarande form sedan 1813, och som publicerar uppgifter om statliga befattningshavare, skulle läggas ned. Förlaget meddelade helt sonika att den var olönsam och upplagan för 2010 skulle bli den sista.

Då passade Tony Lind på att ta över stafettpinnen, ett uppskattat initiativ att döma av de många positiva reaktioner han redan fått.

– Precis som tidigare blir den en tryckt upplaga, men på sikt ska även Statskalendern finnas på nätet, säger han.

Han är övertygad om att han ska lyckas, han tillhör en generation som arbetar på ett nytt sätt och utnyttjar ny teknik. Tony Lind har stora planer för upplagan 2012, det är nummer 200 i ordningen och det blir det en jubileumsupplaga.

– Jag har goda kontakter med hovet och jag hoppas att jag ska få kung Carl XVI Gustaf att medverka, säger han.

Hur mycket tjänar du på det här?

– Inte ett dugg, svarar Tony Lind. Jag har en del google-annonser på kommun.se, men dessa inkomster täcker enbart kostnaderna. Jag hoppas att Statskalendern ska bli lönsam, så att någon är intresserad av ta över när jag lämnar uppdraget om si så där 20 år.

– Det här är ett fritidsintresse som jag har vid sidan om mitt ordinarie jobb, jag lägger nog ner 20 timmar i veckan på de båda projekten.

Tony Lind

Yrke: Programmerare [mjuk retur]på ett stort konsultbolag i Stockholm.

Utbildning: Magister i telekommunikation.

Ålder: 41 år.

Född: Uppsala.

Bor: Malmaberg i Västerås.

Familj: En son, 4 år.

Intressen: Driver sajterna kommun.se och statskalender.se

Mer läsning

Annons