Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabrikschefen på Westinghouse: "Jag är stolt över att få fortsätta leverera modernt bränsle"

Westinghouse ska fortsätta leverera kärnbränsle till reaktorn Oskarshamn 3 till och med 2030. Avtalet är, enligt uppgifter till VLT, värt närmare 1 miljard kronor.

Annons

– Kontraktet är en bekräftelse på det stora förtroende som OKG har visat för oss, och på vår förmåga att kunna leverera tillförlitligt kärnbränsle med hög prestanda. Det bekräftar även vår position som den ledande leverantören av kärnbränsle till kokarvattenreaktorer i Norra Europa, säger Aziz Dag, vd för Westinghouse Sverige, i ett pressmeddelande.

Aziz Dag, vd för Westinghouse Sverige, menar att kontraktet är en bekräftelse på det stora förtroende som OKG visat för Westinghouse.

Westinghouse har tecknat ett avtal med OKG AB, som är en stor elproducent till det Nordiska kraftsystemet. Det betyder att fabriken i Västerås även i fortsättningen ska leverera kärnbränsle till den kvarvarande reaktorn Oskarshamn 3 fram till och med 2030, förutsatt att anläggningen då är i drift.

– Det betyder väldigt mycketför Västerås och för vår bränslefabrik här. Framför allt för att det är ett långsiktigt projekt fram till 2030. Det ger oss en trygghet, en stabilitet. Det här är en av de större affärer vi gjort på jättelänge.

Ger det även nyanställningar?

– Nej, det ger inte omedelbart några nyanställningar, men det tryggar anställningar och det tryggar framför allt utvecklingen av tekniken samt att teknologin stannar i Västerås. Företaget kan nu fortsätta med spetskompetensen och utvecklingen av den, säger Aziz Dag.

Läs mer: Ska leverera bränsle till fler reaktorer i Ukraina

Enligt Westinghouse stärker kontraktet den viktiga relationen mellan OKG och företagets kärnbränsletillverkning i Västerås.

– Bränslefabriken i Västerås etablerades för att leverera kärnbränsle till det svenska kärnkraftsprogrammet. Den första leveransen gick då till OKG och Sveriges första kärnkraftsreaktor Oskarshamn 1. Nu, 50 år senare, är jag stolt över att få fortsätta leverera modernt bränsle till OKG och till andra kunder över hela världen, säger bränslefabrikschefen Johan Lundberg.

Läs mer: Per Brunzell: "Alltihop hände under 13 års tid"

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare- och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons