Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facts-order från Texas för 305 miljoner kronor

ABB-enheten Facts i Västerås har tagit hem två order från Texas som tillsammans är värda 305 miljoner kronor.

Annons
Nöjda. Anders Larsson, Ingela Hålling, Anders Peterson och Peter Berg firade att ABB Facts tagit hem en order från Texas värd 305 miljoner kronor.

– Det här är en riktigt prestigeorder som stärker vår roll som världsledande inom Facts-tekniken, säger Ingela Hålling, systemområdeschef för Facts.

ABB Facts ska leverera utrustning som ska öka överföringskapaciteten, säkerställa nätstabiliteten och underlätta integrationen av förnybara energislag i elnätet i Texas.

Det var för sju sedan som myndigheterna i Texas beslöt att göra en storsatsning på miljövänlig vindkraft. Den sammanlagda effekten uppgår till 18 gigawatt, vilken gör utbyggnaden till ett av världens största landbaserade vindinitiativ när det är fullt utbyggt år 2025.

Man har identifierat tio områden i USA som är bäst lämpade för vindkraftparker, sju av dessa finns i Texas. Problemet är att dessa sju områden ligger i västra Texas och de stora städerna som Fort Worth, Houston och Dallas ligger i öster. Det betyder att överföringskapaciteten byggas ut och säkerställas, dessutom måste man kunna balansera vindenergin från de olika områdena, det blåser inte alltid lika mycket på alla ställen.

Det var de tekniska lösningarna som gjorde att ABB Facts tog hem ordern. Beställaren, kraftbolaget Oncor är en mycket krävande kund och företaget gjorde en mycket noggrann utvärdering av olika tekniska lösningar.

– Vi hamnade på första plats, säger Peter Berg som varit ansvarig för försäljningen.

Näten och överföringskapaciteten är ännu inte fullt utbyggd, de sista beställningen ska vara lagda 2014.

Det betyder att ABB Facts, som levererat utrustning till de två största kraftbolagen i Texas, har stora chanser att få fler stora beställningar.

Annons