Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flykting bygger hus för andra

– Vaska fram litet mark så bygger vi billiga hyresbostäder, säger Elma, andra generationen Bilalovic. Pappa kom som flykting från Bosnien 1992. Med slit, envishet och dubbla arbetspass har han byggt upp byggföretaget Carpenter.

Annons
Familjeföretag. Pappa, Enes Bilalovic,vd, dottern Elma, ekonomichef. Vid maskinen mamma Maida, allt i allo och ej med på bild lillebror Alden. Foto: Kenneth Hudd

– Jag såg inte så mycket av pappa när jag växte upp. Först när jag började på företaget som 19-åring kunde jag se saker och ting med pappas ögon. I dag är vår relation den bästa i världen. Vi brinner lika mycket för företaget, säger Elma.

– Det har kostat. Plötsligt så vände jag mig om och barnen var 18. Var har jag varit tänkte jag, säger Enes.

Det var dubbla arbetspass, först på fabriken i Skultuna och sedan på familjens catering och pizzeria.

Det var här de hamnade efter en dramatisk flykt. Enes flydde inbördeskriget i före detta Jugoslavien fråntagen alla identitetshandlingar. Mamma och de två barnen kunde ta bussen, men Enes fick muta sig över gränserna och fly genom skogen för att ta sig in i Polen. En snäll tulltjänsteman lät honom komma på båten till Sverige och lämnade tillbaka pengarna Enes lagt i sitt utgångna pass.

Familjen lämnade hus, kafé, en liten firma och Enes arbete på en tillverknings industri. Efter en jobbig väntan på uppehållstillstånd fick han jobb i Skultuna.

– Ett tag var vi fjorton personer i ett rum och fick gå på toaletten på speciella tider minns Elma, då sex år.

– Jag tycker det svenska samhället varit otroligt snällt mot oss och skulle inte vilja vara någon annanstans.

Enes slutade på fabriken och satsade 1999 på om- och nybyggnation. Nu är de 31 anställda och har fått ett ben till, ett egenbyggt fastighetsbestånd, som ger trygghet och bättre lånevillkor.

– Vi är så lika pappa och jag, samma temperament och engagemang. Det finns dagar jag säger du får hitta någon annan. Men jag vill inte byta.

Sedan tre år sitter de i egna nybyggda lokaler med fina personalutrymmen och ett riktigt gym. Utanför håller lillebror Alden på att bereda marken inför ett nybygge på 1 200 kvadratmeter. Monteringshallen är för trång. Idén är att göra allt som kan inomhus.

Enes tänjer ständigt gränserna för vad som är möjligt att blockbygga.

Här jobbar mamma med att kapa plank till 12 nya hus i Skultuna.

– Hon är en jäkel på att jobba och klarar allt, säger Elma.

Vad driver er, pengar?

– Nej absolut inte. Det är att bygga och utveckla saker här och i samhället, säger Enes.

– Våra anställda. Utan våra fantastiska killar är vi ingenting, säger Elma.

– Nu ser det ljust ut, men vi har väl gått på de flesta nitar. Från att som enmansföretagare förlora en halv miljon vid en konkurs, till att räkna fel på jobb och ett installationsfel för ett värmesystem till passivhus vi byggde. Mette Holck

Stöttat varandra. Maida försöker fly och maken Enes Bilalovic fångar kärleksfullt in henne när det är fotodags.
Familjeföretag. Pappa Enes och sonen Alden i maskindiskussion. I bakgrunden dottern Elma.

Företaget: Carpenter

Namn: Carpenter Mälar-dalen AB.

Anställda 31.

Verksamhet: Nyproduktion bostäder, service, underhåll med Bostad AB Mimer som största kund och ombyggnationer och uthyrning av hyresbostäder i egenbyggda bostäder i passivhus. Egen verkstad där så mycket som möjligt tillverkas inomhus och sätts i hop på plats.

Beräknad vinstmarginal: 5 procent.

Omsättning: Beräknad 2015 runt 50 miljoner.

Bygger: Just nu 12 hus i Skultuna för uthyrning.

Mer läsning

Annons