Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forma ska säljas

Forma Publishing Group, med cirka 100 anställda i Västerås, kommer av allt att döma att få en ny ägare.

Annons

Företaget, som tidigare hette Icaförlaget, ägs i dag av Hakon Invest som i sin tur ägs av Icahandlarnas Förbund. Claes-Göran Sylvén, vd för Hakon Invest säger till VLT att man bestämt sig för att utvärdera ägandet i Forma, det ska vara klart till halvårsskiftet 2012.

– Ägandet i Ica är strategiskt, och det rör vi inte, alla andra innehav är mer eller mindre likvida medel, förklarar han.

Det innebär i klartext att en försäljning ligger närmast till hands.

Forma har i dag drygt 300 anställda i Sverige, 100 i Västerås, 200 i Stockholm och ett mindre antal i Malmö. Företaget har tre affärsområden, Magazines som ger ut tidningar och tidskrifter som Icanyheter, Ica-Kuriren och Market, Books som betår av fyra olika förlag, bland andra Ica Bokförlag samt Contracts som gör tv-produktioner och utför redaktionella uppdrag.

Företaget har också verksamhet i bland annat Estland och Finland.

Förra året omsatte Forma 875 miljoner kronor, men lönsamheten var svag. trots att 2010 var ett år med högkonjunktur, årets resultat blev blygsamma tre miljoner kronor.

Egentligen är det bara tre produkter som går riktigt bra, tidningarna Icanyheter och Ica-Kuriren samt Contracts.

Men Claes-Göran Sylvén tror ändå inte att det kommer att bli några problem att hitta en köpare, om man nu väljer att sälja företaget.

– Forma har under åren byggts upp till ett intressant mediebolag och vi vet att det finns intressenter på marknaden, förklarar han.

Ska ni sälja Forma som en enhet eller styckvis?

– Utgångspunkten är att Forma ska bestå som det ser ut i dag, svarar Claes-Göran Sylvén.

Ingen styckning alltså?

– Jag vill inte utesluta någonting, svarar han. Det är en av de saker som vi kommer att utvärdera. Men vi ska göra det som är bäst för företaget.

Det som är bäst för Hakon Invest är kanske inte bäst för Forma, och vice versa?

– Vi kommer att ta vårt ansvar för Forma, säger han.

Enligt vad VLT erfar kommer man att göra ett undantag och behålla guldäggen Icanyheter och Ica-Kuriren, de är så starkt förknippade med rörelsen.

– Det kan vara ett alternativ, säger Claes-Göran Sylvén.

Enligt planerna ska Forma samla all verksamhet till Stockholm, de som i dag arbetar i Västerås och Malmö ska nästa sommar flytta till nya lokaler på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

– Det arbetet påverkas inte av ägarens utvärdering, vi fortsätter som tidigare, säger Patrik Widlund, vd för Forma Publishing Group.

På onsdagen informerade han personalen, och beskedet från ägaren fick ett lugnt mottagande.

– Det här kommer inte som någon överraskning, säger Patrik Widlund. Alla vet ju att Forma inte är ett kärninnehav för Hakon Invest.

Från fackligt håll vill man avvakta och se vad som händer.

– Vi hoppas naturligtvis på en seriös köpare, säger Lars Welin, ordförande i SJF-klubben vid Forma.

Mer läsning

Annons