Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt bostadsbrist i länet – bara Skinnskatteberg som går mot trenden

Länsstyrelsen presenterade på torsdagen resultatet av det senaste årets analys av bostadsmarknaden i länet.

Annons
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Resultatet visar att det visserligen byggdes fler bostäder under 2017 men att det fortfarande är bostadsbrist i nio av länets tio kommuner.

Totalt färdigställdes 1 104 bostäder under 2017, vilket är knappt 100 fler än det regionala målet om minst 1 000 lägenheter per år i länet.

- Det råder nu under 2018 brist på bostäder i länets alla kommuner förutom en, men byggnadstakten ökade under 2017. Det gäller både att färdigställa tidigare påbörjande bostäder och en markant ökning när det kommer till antalet påbörjade lägenheter. Kommunerna bedömer att bostadsbristen kommer finnas kvar om tre år, säger Victor Zakrisson, funktionsledare för planering och boende på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bara i Skinnskattebergs kommun uppges det, precis som år 2016, att det råder balans på bostadsmarknaden.

På länsstyrelsens hemsida kan du ladda ner och läsa hela rapporten.

Några slutsatser från bostadsmarknadsanalysen:

► Under 2017 ökade befolkningen i länet med ca 1.3 procent, 3 466 personer, vilket är en högre takt än föregående år. Befolkningen ökade i åtta av länets tio kommuner.

► Bostadsbyggandet har ökat, men inte i en sådan takt att det byggs en bostad per två personer i befolkningsökning, vilket brukar ses som en tumregel.

► En generell bostadsbrist gör att det blir extra svårt för utsatta grupper att få bostad, till exempel ungdomar, nyanlända, och funktionsnedsatta.

► Höga produktionskostnader och brist på attraktiv planlagd mark är hinder för bostadsbyggande. Även bristande intresse från byggherrar att bygga och svårigheter för privatpersoner att få lån är faktorer som har begränsat bostadsbyggandet i länet 2017.

Mer läsning

Annons