Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör drömmen till jobb

Var fjärde ungdom i Sverige saknar jobb. En som vill ändra på det är Stefan Olsson, som reser runt och inspirerar unga att förverkliga sina drömmar.

Annons
Alla drömmar skapas två gånger, i fantasin och i verkligheten, säger Stefan Olsson.

- När jag gick på gymnasiet var min dröm att komma hem och spela gitarr, berättar han för 30-talet ungdomar som samlats till en av hans föreläsningar.

Genom musikintresset blev han en i gruppen som startade Arvikafestivalen, och där kom han också att bli huvudansvarig. En period finansierade han sitt ideella arbete genom att studera på Karlstads universitet. I dag driver han tillsammans med kompisen Marcus Frödén Universe imagine. Tillsammans har de också skrivit och publicerat flera böcker på eget förlag, böcker som, liksom föreläsningarna handlar om personligt entreprenörskap.

- Att vara entreprenör, vad innebär det, frågar Stefan gruppen.

- Du kommer på nya idéer och slutför dem, säger en tjej, och får medhåll av Stefan, som frågar vidare:

- Vad drömmer du om?

- Att få ett jobb.

- Att flytta hemifrån.

- Att skaffa bil.

- Att starta ett hunddagis.

- Att stå på scen.

- Att resa.

Tjejen som sagt att hon vill resa får följdfrågan ”vart då” och hon svarar ”vart som helst”. Där hakar Stefan på och klargör vikten av att veta vart man vill. Han använder sin egen utveckling som företagare som exempel. Förlagets första bok sålde han till sin pappa, efter viss övertalning.

- Men då hade vi sålt en bok, så varför skulle vi inte kunna sälja flera? Ta ett steg i taget, lär dig från den du är, våga gå utanför din trygghetszon, säger Stefan.

Nu är han och Marcus stolta författare till och utgivare av en trilogi i personligt entreprenörskap och böckerna har sålt i mer än 15 000 ex.

Några övningar ger deltagarna möjlighet att agera. Två och två (”gå fram till någon som du inte känner”) ska de hälsa på varandra som fiender, som vänner och som kompisar som inte setts på fem år. Sedan får de slå sig ner med uppmaning att berätta för varandra om sina drömmar.

- Jag vill starta ett företag tillsammans med min sambo, säger Karin, 29.

- Jag vill skaffa lägenhet, och för att kunna göra det behöver jag ett arbete, säger Benny, 20.

Efter några minuters parvis dialog medvetandegör Stefan vikten av att vara medveten om hur man hälsar. Gå lagom nära, och se den andre i ögonen, är hans råd. Att prata med någon om sina drömmar är också viktigt.

- Det ger ett socialt tryck. Säger jag till någon att jag ska skriva en bok, så måste jag ju göra det sedan. Och jag kan få hjälp från andra, förklarar han.

En stor del av föreläsningen handlar om att må bra. Att må bra är så viktigt att titeln på den tredje av hans och kollegans böcker är Må bra under tiden du lyckas.

- Våga pröva, våga misslyckas och våga lyckas, uppmanar Stefan.

Tips från Stefan Olsson

Mer läsning

Annons