Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här fångas alla lediga jobb

Alla jobb på ett ställe, lätt sökbara med dubbletter bortsorterade och en klar anvisning till var din cv ska skickas. Det är målet för nystartade oxojobb.se.

Annons
oxojobb.se. Så ser den nya sajten ut.Tänker nytt. Jobb från 2 000 sajter, också jobben som är skrivna på engelska, på ett och samma ställe. Det erbjuder oxojobb.se enligt vd Andrei Postoaca.Foto: Eget$RETURN$$RETURN$

Västerås. Andrei Postoaca, ägare och vd, sticker ut hakan.

– Jag vågar påstå att vi har bättre koll och kvalité än någon annan i Sverige.

Just nu finns det runt 100 000 lediga jobb. I Västerås hittar oxojobb.se 591 platsannonser den dag vi pratas vid och 1 100 lediga jobb. På Arbetsförmedlingens platsbank finns det 591.

Skillnaden förklarar han med att de scannar av alla jobbsajter, bemanningsföretag, tidningar, större arbetsgivares hemsidor och letar nya källor. Många av jobben, runt 44 procent, finns i den offentliga sektorn.

– Vi hittade till exempel 250 chefsjobb som bara fanns på kommunernas hemsidor.

Industristaden Västerås skiljer sig från rikssnittet. Här finns fler industrijobb i relation till vårdjobb än i riket.

Företaget bygger på skickliga programmerare och sökrobotar i kombination med manuell granskning. 17 personer kollar vartenda jobb för att beskrivning och kompetens ska vara rätt.

– Är det ett företag som jobbar med Java-programmering, som söker en receptionist med språkkunskaper ska inte det jobbet komma upp på Java-programmering, säger Andrei Postoaca.

– I snitt finns det tre dubletter per platsannons. Att ta bort dem är en av våra utmaningar och görs manuellt.

De flesta sommarjobben är redan tillsatta, men det finns fortfarande runt 26 600. I Västerås relativt få, 270. En orsak kan vara att det finns flera stora företag, som ofta är ute tidigt.

Oxojobb utgår från den arbetssökande, men tar också betalt från den som vill ha mera service.

– Men det är helt fritt för den som loggar in och registrerar sig att söka och vi har ingen reklam eller köpt placering. Vill du ha bättre service med bevakning finns det två betalmodeller med en månads- eller årsavgift, berättar Andrei Postoaca.

I dag sitter 32 av de 40 anställda i hans hemland Rumänien och resten i Stockholm.

För att Clintelica, som företaget som driver oxojobb heter, ska bli lönsamt tror han det behövs minst 10 000 registrerade. Nu är pengarna från försäljningen av det undersökningsföretag han tidigare drev med 800 anställda grundplåten.

– Det är extremt kul att göra något som kan hjälpa folk. För de flesta är jobb, hälsa och familj det viktigaste som finns, säger Andrei Postoaca, som tror att tusentals går arbetslösa i onödan.

Men en orsak till att det finns färre jobb på Platsbanken är ju just att företagen inte vill ha för många och fel sökande till jobben?

– Ja men finns jobben på nätet känns det som en sorts rättighet. Och man får ju faktiskt tala om vilken kategori av jobb man är intresserad av, svarar Andrei Postoaca.

Mer läsning

Annons