Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idéer som får vardagen att rulla på

Kvinnliga uppfinnare är minst lika kreativa som manliga. Det visar den utställning som invigs i Affärs- och idéhuset i Västerås i dag, fredag.

Annons
Stort genomslag. Projektledaren för utställningen i Västerås, Ann-Sofie Granzell, testar rollatorn. En uppfinning av Aina Wifalk från Västerås för mer än 30 år sedan.Foto: anders forngren

Men kvinnorna är inte lika kända som sina manliga kollegor, de har inte fått samma chanser och inte samma uppmärksamhet.

Upprinnelsen till utställningen, som nu ska visas på flera platser runt om i landet, var en inventering som anställda på Tekniska museet i Stockholm gjorde bland sina samlingar. Man hittade enbart uppfinningar som gjorts av män.

Det kunde inte vara hela sanningen, en omfattande inventering visade att det fanns en hel del duktiga kvinnliga uppfinnare. I utställningen om kvinnliga uppfinnare presenteras 70 aktuella uppfinningar och innovationer, i Västerås har den dessutom kompletterats med tolv lokala uppfinningar.

Den som fått störst genomslag är förmodligen rollatorn. Den utvecklades av Aina Wifalk från Västerås för mer än 30 år sedan och kan i dag ses i stora delar av världen.

Maria Bergström som ingår i projektgruppen för utställningen i Västerås menar att den här typen av utställningar är mycket viktiga.

– Den ska fungera som en inspirationskälla, säger hon.

Ulla-Britt Olsson, som arbetar som guide under utställningen, har en egen favorit. Det är Laila Ohlgren som redan 1978 kom på att mobiltelefonerna skulle lagra siffrorna i telefonnumret och skicka iväg alla på en gång, det förbättrade tillförlitligheten högst väsentligt.

– Tänk att den tekniken används fortfarande i moderna mobiler, säger hon.

En annan uppfinning som en man aldrig skulle komma på är en speciell sadel som är framtagen för dem som cyklar iklädd en snäv kjol.

Annars har många kvinnliga uppfinningar sitt ursprung i vardagsproblem, till exempel ett lock för halvfulla läsk- och ölburkar. Många uppfinningar har tagits fram för att underlätta arbetet inom vården, där många kvinnor arbetar, till exempel speciella kateterbyxor och en flyttbar sug- och syrgaspanel.

Praktiskt lock. Något som Annika Collén kom på.
Minskar skadorna. När Marie-Louise Jonssons son cyklade omkull och fick styret på ett känsligt ställe kom hon på idén med mjuka handtag.
Praktisk på utflykten. Den kombinerade barnstolen och ryggsäcken Maria Munther hittade på ansågs som en bra produkt i tv-programmet Draknästet.

Kvinnliga uppfinningar

Utställningen pågår 16 januari–21 februari.

Öppettider: Måndag–torsdag: 8–19, fredag: 8–17 och lördag–söndag: 10–16.

Plats: Affärs- och idéhuset på Pilgatan i Västerås.

Guide kan bokas, pågår i cirka 45 minuter.

Plats i workshop, där man får lösa problem i grupp, kan bokas, tid cirka 45 minuter.

Mer läsning

Annons