Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbcoacher på AF måste sluta

Arbetsförmedlingen gör sig av med sina kontraktsanställda jobbcoacher. 851 personer mister sina arbeten i Sverige. I regionen Fagersta-Köping-Västerås berörs 21 personer.

Annons

Det rör sig om de särskilda interna coacher som anställdes från år 2009 och framåt för att stödja människor som just hade mist jobbet samt unga arbetslösa.

Dessa coacher snabbutbildades för att vara en buffert när anstormningen var stor i början av lågkonjunkturen. Coacherna gick på tidsbegränsade kontrakt. Det är dessa arbetskontrakt som nu inte förlängs.

Varför får coacherna gå – har Arbetsförmedlingen fått ekonomiska problem, eller är det bättre tider?

– Det beror på att det är bättre tider i samhället. Lågkonjunkturen har vänt, och vi ser att vi inte har lika stort behov längre. Vi kan nu klara oss med de medarbetare som har en tillsvidareanställning. Coachningen fortsätter, men nu med tillsvidareanställd personal, säger Annette Ekström, Arbetsförmedlingens personalchef.

Alla som har utbildats till coacher får inte gå. Ungefär 400 har fått fast jobb som arbetsförmedlare sedan början av 2009. De fastanställdas arbeten är inte i fara.

Anette Ekström kan inte svara på hur många som får gå i Västerås, men eftersom Västerås är en dominerande stad i regionen bör de flesta av de 21 berörda finnas här.

För en del av coacherna betyder det att de får gå direkt från att vara anställda till att vara arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons