Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känslan av vinyl är svårt att beskriva

Trenden som briljerade på 1980-talet har nu gjort comeback.Vinyl spelas återigen på högvarv och på Skivbörsen i Västerås ökade försäljningen av vinyl rejält förra året.

Annons
Kenth eriksson visar upp sina vinyler.  Efter 30 år på Skivbörsen har Kenth Eriksson koll på det mesta inom musikbranschen.

Vinylskivan har de senaste åren gjort ett starkt avtryck i musikbranschen –igen. Sedan 2006 har vinylförsäljningen ökat med hela 2 700 procent enligt upp gifter från GLF (Grammofonleverantörernas förening). Kenth Eriksson jobbar på Skivbörsen och har definitivt märkt av trenden. Vissa dagar säljer han till och med mer vinyl än cd-skivor.

– Vinylen har aldrig dött, säger han och berättar att de flesta fortsatte att släppa vinyl trots att cd-skivan kom. Fast i en mindre upplaga.

Vissa album säljer till och med bättre i vinyl än i cd-skiva. Till exempel bandet Kents nya album Tigerdrottningen.

– Gapet mellan vinyl och cd-skiva minskar, säger Kenth Eriksson.

På Skivbörsen hade vinylen en ökning på 41 procent förra året. Medan cd-skivan gick back med 25 procent. Den begagnade vinylen ligger alltid ganska stadig, men hade ändå en ökning på 25 procent.

Nicklas Wennersten är en trogen kund på Skivbörsen och handlade redan för många år sedan i Skivbörsens första lokal. Därefter har butiken bytt lokal sex gånger och i dag är han där för att handla bland annat vinyl.

– Jag är ute efter den fysiska kvalitén, säger han och berättar att han nästan aldrig lyssnar på musik digitalt.

Kenth Eriksson berättar att det är många yngre som köper vinyl idag. Ungdomar som grävt fram sina föräldrars gamla vinylspelare eller till och med ärvt en hel samling med sällsynta vinyler och sedan blivit intresserade.

– Det finns också många kunder som gick över till cd-skivor när det kom på 90-talet, som nu gått tillbaka till vinyl, säger han.

I vinylvärlden finns speciella rariteter och en person som ofta är på jakt efter unika vinyler är Fredrik Edhlund. Han ”nördsamlar” på bandet Kiss och har aldrig slutat köpa vinyl.

– Men jag har märkt att vinylen har gjort en stark come back, säger han.

För honom är alla vinyler speciella. Beroende på i vilket land vinylerna tillverkats ser de olika ut. Men det är skicket som är avgörande i köpet.

–Jag kan ha flera likadana album, säger han.

En ny vinylskiva kostar oftast lite mer än en cd-skiva. Men på Skivbörsen har de allt från begagnade vinyler från 10 kronor till rariteter som kan kosta ett par tusenlappar.

– Den första Pink Floyd fick jag i väg för 1 500 kronor, säger Kenth Eriksson.

Vinylen ”Festen på Gärdet” är i snyggt skick.Foto: Sabina Marmullakaj

Mer läsning

Annons