Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Proffice – lönebesked felaktiga

Irritationen bland de Profficeanställda som arbetar på Icalagret på Hacksta i Västerås stiger. Månad efter månad är det samma sak, lönebeskeden stämmer inte.

Annons
Felaktiga löner. Många anställda på bemanningsföretaget Proffice, och som arbetar på Icalagret på Hacksta i Västerås är kritiska mot företagets lönehantering. Lönebeskeden är påfallande ofta felaktiga.FOTO: PETER KRÜGER/ARKIV

– Så här har det varit i över ett år, säger Bengt, truckförare på lagret. Vi klagar, och får ursäkter, men ingen rättar till felen.

Nu börjar tålamodet tryta bland de anställda.

– Det är väl företagets sak att se till att man har ett fungerande lönesystem, säger Anders.

Oftast, nästan alltid, får de anställda för lite pengar i lönekuvertet. Men det händer också någon gång att vissa får för mycket. För Anna har det handlat om tusentals kronor vid flera tillfällen, som mest har det saknats 7 000 kronor.

– Jag har ju räkningar att betala, och har svårt att klara mig när företaget gör fel, säger hon. En månad hade jag bara 2 600 kronor kvar att leva på när räkningarna var betalda.

Proffice har över 300 anställa ute på lagret, de flesta är ungdomar och många är timanställda. Det innebär att de inte har några fasta arbetsscheman.

Så här går det till:

På onsdagar får de timanställda anmäla hur mycket de vill jobba kommande vecka. På fredagen får de sitt arbetsschema för nästa vecka. Scheman för timanställda görs alltid upp vecka för vecka.

– Ibland arbetar jag tre dagar, andra veckor kan det bli fyra eller fem dagar, säger Anna.

Eftersom ingen vecka är den andra lik blir lönebeskeden svåröverskådliga.

– Man vill ju lita på företaget, men när man kollar upp lönebeskeden visar det sig att det ofta är fel, säger Christer.

– Jag vet att många inte kontrollerar att de fått rätt lön och jag undrar hur mycket de har förlorat.

De felaktiga lönebeskeden är den stora snackisen på rasterna ute på Hacksta.

– Vi pratar knappt om något annat, säger Bengt.

En del vill inte klaga, de är rädda för att de då inte skulle få några fler uppdrag.

Det finns även andra saker som de anställda är missnöjda med.

– Det händer ganska ofta att vi blir snabbinkallade via sms, det verkar vara dålig framförhållning, menar Anders. Och i bland när man kommer till arbetsplatsen får man beskedet att man inte behövs, då får man gå hem utan lön.

De timanställda är sällan med i facket. Peter Fundberg, som är ordförande för Handelsklubben på Icalagret, har inte kunnat göra mycket för att hjälpa de drabbade.

– Men det nya kollektivavtalet ger oss bättre möjligheter när det gäller att hjälpa anställda från bemanningsföretag, säger han.

Peter Fundberg ser gärna att även de timanställda går med i facket.

– I dag är det bara ett fåtal som är organiserade, berättar han. När jag frågar varför får jag svaret att de bara är timanställda.

– Men det är ju dessa som bäst behöver fackets hjälp.

Från Proffice sida anser man att kritiken är överdriven.

– Det har hänt att det blivit fel på löner, säger Jonatan Elvgren på företaget. Men har inte inträffat ofta, och tyvärr är de samma personer som drabbats.

– Men felen har nu rättats till.

Jonatan Elvgren säger också att de som kallas in via sms, och inte behövs på arbetsplatsen, alltid får betalt för tre timmar.

Bengt, Anna, Anders och Christer heter egentligen något annat, de vill inte uppträda under sina egna namn.

Mer läsning

Annons