Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågprisjätten satsar enkelt – sprängde miljardvallen

Med fyra dagar till julafton passerade man en miljard i omsättning för 2013. Men tro inte att Dollarstore, som ökar mest av alla lågpriskedjor, tänker dra ner på takten.
– Kunderna uppskattar enkelheten kring våra priser. Vi kör inte med ören, bara hela tiotal, säger distriktschefen Fredrik Holmström.

Annons
Ser ljust på framtiden. Fredrik Holmström är distriktschef för Dollarstore i södra Sverige: ”Vi har flera nyetableringar på gång under 2014”, säger han.

Han har det övergripande ansvaret för Dollarstores butiker i södra Sverige. Totalt finns man i 33 svenska städer. I Västmanland finns varuhuset på tre platser: Västerås, Arboga och Sala.

– Arboga var först ut 2011 men Västeråsbutiken här på Bäckby, som invigdes 2012, är störst i landet, säger Holmström och rättar till bland utbudet av rakhyvlar.

I slutet av 2013 genomförde branschtidningen Market en undersökning av landets lågprisjättar.

Samtliga sju hade ökat i omsättning – och redovisat vinster.

Till vinnare korades alltså Dollarstore med den procentuellt bästa tillväxten med 28,8.

– Jätteroligt förstås, men Markets siffror baseras på det senaste bokslutet. Det blir en ännu bättre siffra för det här verksamhetsåret eftersom vi strax före jul tog oss över en miljard i omsättning, säger Fredrik Holmström med ett brett leende.

De stora framgångarna har enligt honom en enkel förklaring.

– Förutom enkelheten kring våra priser, är vi noga med att prismärka precis varje förpackning. Det ska inte råda några tveksamheter om vad ett shampo eller block kostar. Som kund ska man inte behöva leta efter prislappar eller fråga personalen, säger Fredrik Holmström.

Interiören är en annan framgångsfaktor.

– Vi ser till att ha mycket av en och samma vara framme. Det ska se maffigt ut. Även belysningen är viktig, vi vill att det ska vara ljust här vilket i sin tur gör det trevligt att handla på Dollarstore.

Fredrik Holmström och hans kollegor ser fram emot ett givande 2014 – under vilket man tänkt expandera ännu mer.

– Inom kort öppnar vi i Laxå och Karlskoga och ser faktiskt inte något slut på utökningen. Flera städer ligger i planeringen, säger han.

När VLT besöker butiken på Bäckby, är mor och son Mary och Dennis Carlsson mitt uppe i julshoppingen.

– Jag åker alltid till Dollarstore när jag ska köpa saker som tvättmedel, shampo och andra hygienartiklar. Det finns ingen som slår dem på de priserna. Jag menar, här kan jag köpa två shampoon för 30 kronor medan en vanlig matbutik tar samma pris för en, säger Mary Carlsson.

Dennis, som hälsar på från Motala, nickar instämmande.

– Jag köper på mig mycket av det mesta när jag är i stan. Utbudet är stort och dessutom väldigt bra. Vi har inte Dollarstore i Motala, men det får gärna öppna där snart, säger han.

Gillar priserna. Mary Carlsson med sonen Dennis Carlsson.

Mer läsning

Annons