Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare vill ha ett lyft

Lärarlönerna i Västerås ligger under snittet. Enda sättet att undvika en stor lärarbrist i framtiden är att uppgradera yrke och lön.

Annons
De vill upp i lön. Lars Fröistedt, IngMarie Ahlstrand, Cecilia Björk, Mårten Lundgren, Pierre Raquette och Solveig Nygren, Lärarnas Riksförbund, anser att lärarna har alldeles för litet betalt i förhållande till jämförbara akademiska yrken.Foto: Mette Holck

Det var budskapet när Lärarnas Riksförbund firade skolans dag på tisdagen med allt i från lönestatistik, charmoffensiv på stationen och debatt med ansvariga lokalpolitiker.

Avtalet för de kommunanställda lärarna, runt 200¿000, gick ut redan den sista april. Medlare kallades in i slutet av augusti och nu är det risk för lärarstrejk.

– Strejklusten hos våra medlemmar är stor. När ska vi strejka är den vanligaste frågan vi får, säger Mårten Lundgren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund när vi träffar honom, de förtroendevalda vice kommunombuden Cecilia Björk, Solveig Nygren, Pierre Raquette, Lars Fröistedt och IngMarie Ahlstrand, marknadschef för förbundet.

Diagram efter diagram visar att lärarna som grupp ligger långt efter jämförbara akademiska yrken när det gäller ingångs-, slutlön och löneutveckling.

I dag finns det inte heller ens en behörig sökande per utbildningsplats.

De svenska lärarna ligger betydligt lägre än många europeiska kollegor och lärarna i Västerås under medianen i Sverige och för jämförbara städer.

I grannkommunen Eskilstuna har en gymnasielärare 1 000 kronor högre och en låg- och mellanstadielärare 1 800 kronor högre. 10 000 kronor mer i månaden på sikt är kravet för att komma i kapp.

Lönespridningen i Västerås ligger i snitt ligger på från 23 000 till 31 700 i slutlön. En civilingenjör hamnar snabbt på mer än en lärares slutlön.

– Det är inte den lön vi förtjänar. Vi har jämfört oss med utbildningar i samma längd och jobb med samma ansvar. Vi tycker vi kanske till och med har litet mer ansvar eftersom vi tar hand om det uppväxande släktet, säger Mårten Lundgren.

Att Västerås skulle ha andra fördelar håller inte anser de. Kommunen lever till exempel inte upp till avtalets krav på fortbildning.

För friskolorna är däremot ett avtal redan klart. Det gav lägst 4,1 procent att jämföra med industrins märke på 2,6 procent. Ett rejält steg åt rätt håll tycker de.

Varför gick det att få ut mera i det avtalet?

– Jag tror de ser lärarbristen framför sig och lönen som ett sätt att locka behöriga lärare, säger Lars Fröistedt.

Av Västerås stad kräver de större skillnad mellan ingångs- och slutlön, att lönerna åtminstone kommer upp till samma nivå som i jämförbara kommuner, att de speciella satsningen på lärarlöner på 15 miljoner i år fortsätter och att kravet inte blir högre arbetsbelastning.

Kan en lärare strejka?

– Ja, säger Lars Fröistedt, som var med när det begav sig förra gången 1989. Om strejken inte pågår för länge.

Har ni opinionen med er?

– Ja, det bästa tillfället är nog nu. Det finns en medvetenhet om att det är lärarbrist. Det här är en fråga som berör alla barn, säger Cecilia Björk.

– Och en medvetenhet om att det är et utsatt yrke, säger Solveig Nygren.

Mer läsning

Annons