Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönen är viktigare än cheferna förstått

Bara 17 procent av personalcheferna ansåg att bra lön och förmåner är bästa sättet att attrahera kompetent personal. Så fel de har. 56 procent av tjänstemännen rankade lönen högst.

Annons
Trivs. Ronja Stenvall, 19 år, kundvärd på Mimers Kundcenter: ”Klart att man vill ha en bra inkomst, men jag är så pass ung att lönen inte var det viktigaste när jag tog det här jobbet. Det som betyder mest är att man hittar ett arbete som man trivs med. Näst viktigast är kollegorna och sedan kommer lönen.Foto: Magnus Östin

Bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia har ställt frågor till 1 000 tjänstemän och 500 personalchefer i hela landet.

Resultatet visar att chefer inte har full koll på vad de måste lyfta fram om de vill rekrytera rätt personal.

Bland annat underskattar de lönens betydelse.

– Det är viktigt för företagen att ha en medveten lönesättning. Om de ligger för långt under marknaden kan de i längden få problem med rekryteringen, säger Tobias Björk, distriktschef, Poolia Västerås.

Förklaringen till att företagen hellre lyfter fram annat än lönen kan bero på att de flesta inte vill vara lönedrivande, tror Tobias Björk.

Undantagen är nischade företag som söker personer med specialkompetens. Där finns en större vilja att använda lönen som morot för att locka till sig personal.

– Alla företag bör ända ha i åtanke att den som byter jobb vill ha bättre villkor.

Löntagare och chefer är dock ense om vad som är allra viktigast för att en person ska välja att byta jobb.

Utvecklande arbetsuppgifter svarade 59 procent av personalcheferna och 58 procent av tjänstemännen.

Men vad är viktigast för att tjänstemännen ska stanna på sitt nuvarande jobb?

Svar: Bra chef, erkänsla och uppskattning.

Soulaiman Ahmad, 33 år, studerar/jobbar extra: ”Lönen är viktig så att man får ett bra liv och kan köpa det man behöver. Men arbetskamraterna är viktigare. Jag studerade ekonomi i Syrien. Nu studerar jag och jobbar extra på pizzeria.
Azad Ali, 32 år, jobbar på pizzeria: ”För mig är det viktigt att ha ett jobb där man får träffa många nya personer. Pengar är inte allt, men det behövs för allt har blivit så dyrt.

Mer läsning

Annons