Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mest miljövänligaalternativet"

Den är gratis och förnyelsebar, värmen som finns nere i berggrunden är ett utmärkt alternativ för uppvärmning av fastigheter, stora som små.

Annons

Nåja, helt gratis är inte bergvärmen. Energin kostar visserligen inget, men man får betala en slant för att få värmen från berget till det egna hemmet. Räkna med mellan 115 000 och 125 000 kronor för en normal villa.

– En investering i berg-värme kan man räkna hem på mindre än tio år, säger Christer Eriksson, säljare på IVT-Center i Västerås.

Men förnyelsebar är bergvärmen garanterat eftersom värmen i berggrunden kommer från solen.

– Jag vill hävda att bergvärmen är det mest miljövänliga alternativ som finns i dag, säger Christer Eriksson. Frågan är om något annat alternativ klarar de nya byggnormer för nybyggnation som gäller från årsskiftet.

Principen för bergvärmen är enkel, den fungerar ungefär som ett kylskåp, fast omvänt. Man borrar ett hål i berget, för ner en slang med bioetanol och sedan kopplas slangen till en värmepump. Hur djupt hål man ska borra beror på hur stor fastigheten är, ju större yta desto större pump och djupare hål.

För stora fastigheter kan det bli aktuellt med flera hål.

Christer Eriksson, som säljer bergvärmeanläggningar och andra värmepumpar i Västerås, har tuff konkurrens, framför allt från fjärrvärmen. I Västerås är den väl utbyggd och avgifterna bland de lägsta i landet.

– Det är vårt att få fastighetsägare att byta ut fjärrvärmen, erkänner Christer Eriksson. De flesta kunderna hittar vi bland villaägare på landsbygden, huvudsakligen de som i dag har direktverkande el eller eldar med olja.

Bergvärme

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden och grundvattnet med en cirkulerande vätska i en slang i ett borrhål.

Borrhålet är oftast mindre än 200 meter och avståndet mellan två borrhål ska vara minst 20 meter. Är avståndet mindre är det risk för att borrhålen påverkar och kyler varandra.

Det går att ta ut 10 till 30 Watt per meter borrhål.

Energimyndigheten rekommenderar att man anlitar certifierade borrare.

Källa: Energimyndigheten.

Mer läsning

Annons