Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre flygbolag riskerar nedläggning

(Uppdaterad 17.00) En veckas stoppad flygtrafik. Längre än så behöver flygtrafiken inte stå stilla för att mindre flygbolag, däribland City Airlines som nyligen etablerats i Västerås, ska riskera konkurs.

Annons

Det skriver dn.se på torsdagen.

Jan Palmér, ordförande på Svenska Flygföretagens riksförbund (SFR) berättar att åtminstone runt fem bolag står i riskzonen för konkurs. Enligt Jan Palmér kan något form av nödlån bli aktuellt eftersom läget bland flygbolagen är akut.

– Nu har det mer eller mindre varit totalstopp i sex dagar och lönekostnaderna växer med omkring 10 miljoner kronor om dagen, säger han till dn.se

Hur långt fram i tid eventuella konkurser ligger skiljer sig mellan olika bolag. För en del kan det handla om endast ett par dagar och för andra rör det sig om några veckor säger Jan Palmér till tidningen.

Men Lars Håkansson, försäljningschef på City Airlines, berättar att flygbolaget i nuläget inte är konkurshotat.

– Vi är inte konkursmässiga på något sätt. Vi har en bra kassa i bolaget och en mycket solid ägarfamilj bakom City Airlines, men det är klart det är problematiskt, säger han till VLT.

Han fortsätter:

– Det finns en uthållighet i City Airlines som det ser ut i dag. Men för varje dag som går så eskalerar kostnaderna för att man står stilla. Det finns inga intäkter samtidigt som det kostar pengar att ha det ansvaret som flygbolagen har.

Lars Håkansson poängterar dock att de stora flygbolagen är lika konkurshotade som de små.

– Fortsätter det här riskerar både stora och små flygbolag att råka ut för konkurs. Ju längre tid det tar tills man får hem resenärerna, desto mer ökar kostnaden, säger han.

Om näringsministerns ovilja att ge flygbolagen statsstöd säger Lars Håkansson:

– Det är önskat med hjälp från alla håll och kanter, men vi inte lagt krut på att fördjupa oss i den frågan. Vårt fokus nu är att få hem resenärer som sitter fast på våra destinationer.

Mer läsning

Annons