Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik ska hålla Kokpunkten i gång

1917 levererade dåvarande Asea utrustning till det då nybyggda kolkraftverket i Västerås. I dag, 97 år senare, har ABB levererat en ny innovation som skall säkerställa elförsörjningen till actionbadet som inryms i samma byggnad.

Annons
Torr transformator. ABB-säljaren Per Jennedal, till vänster, synar tillsammans med projektledaren Herman Söderqvist en av de två transformatorerna ABB levererat till Kokpunkten. Foto: Daniel Guerra

– På sitt sätt är cirkeln sluten, konstaterar Per Jennedal, säljare på ABB.

Den sista finslipningen av äventyrsbadet pågår just nu inför den planerade öppningen i slutet av augusti. En väsentlig del i hela badets funktion är kraftförsörjningen. Här har ABB en nyckelroll som leverantör av sitt senaste ställverk.

– Kokpunkten är en av de första anläggningarna i landet som fått ett sådant installerat, förklarar Per Jennedal.

Det nya, miljövänliga ställverket skiljer sig egentligen inte så mycket från föregångarna, utom på en väsentlig punkt.

– De tidigare ställverken har varit isolerade med gas. Numera använder vi luft, vilket är mer miljövänligt.

Just miljötänkandet har genomsyrat alla delar i Kokpunkten.

– Så långt det är möjligt använder vi energieffektiv teknik, ofta ett nytt tekniksprång från marknaden. Men ett äventyrsbad är energikrävande hur man än vänder på saken, säger Herman Söderqvist som arbetat med projektet ända sedan starten, 2004.

Pumpar, ventilation, uppvärmning och belysning är några energikrävande delar i Kokpunkten.

– Vi har genomgående försökt åstadkomma energismarta lösningar, fortsätter Herman Söderqvist, och nämner bland annat ventilationen och avfuktningen med återvinning av energi i luften från badet.

– Vi släpper heller inte ut ”gråvattnet” från duschar direkt på avloppsnätet utan vi tar tillvara energi via värmeväxlare.

Runt 2,5 miljoner kronor per år räknar Herman Söderqvist att elleveranserna skall kosta. I den nya ställverksbyggnaden inryms, förutom SafeRing Air också två torrisolerade (oljefria) transformatorer, två lågspänningsställverk samt en växelriktare för Kokpunktens solcellspaneler.

– I och med att hela kraftverket är byggnadsminnesmärkt var vi tvingade att få den nya byggnaden att harmonisera med övriga byggnader, säger Herman Söderqvist, som nu är i slutfasen på nästa del i projektet, Energy arena:

– En förstudie ska bli klar inom kort, säger han.

Energy arena är tänkt att bli nationell mötesplats för näringslivet, forskare och allmänheten när det gäller energifrågor. För ändamålet har väsentliga delar av den gamla turbinhallen bevarats. Energy arena samt ett hotell är tänkt att stå klart lagom till kraftverkets 100-årsjubileum om tre år.

Mer läsning

Annons