Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya jobb när Jernhusen satsar 100 miljoner i Tillberga

Gamla tågverkstaden i Tillberga upplever nu en renässans. Under namnet Tillberga Depå ska den bli en underhållsverkstad av betydelse.

Annons

För ett antal år sedan var bilden en annan. Euromaint hade flyttat ut sin verksamhet och det fanns tankar på en total nedläggning.

Men fastighetsägaren – statliga Jernhusen – beslutade i stället för att satsa i Tillberga. På torsdagen invigdes en helt ny hall utrustad med en modern svarv för tåghjul, en annan hall har förlängts till 120 meter så att den nu kan ta emot de senaste tågsätten och andra hallar renoveras.

Totalt handlar det om investeringar för närmare 100 miljoner kronor.

– Anläggningen i Tillberga bidrar till att vi kan skapa bättre vinterförberedelser för järnvägstrafiken, säger Per Rastbäck, affärsutvecklare på Jernhusen.

Jernhusen är enbart fastighetsägare, verksamheten i verkstaden svarar andra företag för, I dag finns Swedtrac och Tågskadecenter i lokalerna.

– Vi möter en stadigt växande efterfrågan, säger Anders Josefsson, verksamhetsansvarig på Swedtrac i Tillberga.

Swedtrac har i dag 45 anställda vid underhållsverkstaden i Tillberga. Det är 15 fler än i somras.

– Vi behöver anställa ytterligare 30 personer det närmaste halvåret, säger Anders Josefsson.

Swedtrac är helt fristående från tillverkare och tågoperatörer, och man vill erbjuda kunderna en totalservice. Allt från vanligt underhåll till tyngre underhåll, det vill säga reparationer av tåg och utbyte av väsentliga komponenter, samt nu också svarvning av slitna tåghjul.

Anders Josefsson räknar med att verksamheten i Tillberga kommer att fortsätta att växa.

– Det är en bra konjunktur för tåg, säger han. Och anläggningen i Tillberga ligger bra till, centralt och nära till stambanan.

Bo Lundkvist

Mer läsning

Annons