Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt specialisering ska gynna student

Du som vill studera i höst: nu är det dags att välja och söka höstens kurser och program vid universitet och högskolor. Den 15 april stänger anmälan.

Annons

Från och med i år gäller nya tillträdesregler beroende på när man blev klar med sin gymnasieutbildning, regler som är viktiga att sätta sig in i för att man ska få tillgodoräkna sig eventuella meritpoäng. Bakom de nya reglerna finns ett politiskt beslut som gynnar dem som läst mer avancerade kurser i matematik och moderna språk och dem som läst sådant som är relevant för högskoleutbildningen som de söker.

- Grundprincipen är att det ska löna sig att läsa avancerade kurser. Och det verkar redan ha givit resultat enligt vad rektorer vid gymnasier i Stockholm sett vid undersökningar, säger Eva-Marie Byberg som är pressekreterare vid Utbildningsdepartementet.

På Verket för högskoleservice, VHS, tror man att trenden från tidigare år med allt fler sökande kommer att hålla i sig.

- Landet påverkas fortfarande av lågkonjunkturen där många unga är arbetslösa. Samtidigt har stora årskullar lämnat gymnasiet de senaste åren och de söker sig nu vidare till högre utbildning. Detta gör att jag tror att antalet anmälningar kommer att öka även i år, säger Tuula Kuosmanen på VHS.

Vad gäller sommarkurserna konstaterar Tuula Kousomanen att antalet sökande har ökat kraftigt, totalt sett 36 procent jämfört med 2009.

De nya tillträdesreglerna började gälla vid ansökningen till årets sommarkurser, så trots att anmälan för höstens utbildningar nyligen öppnat har VHS redan hunnit få många frågor. Framför allt är det studie- och yrkesvägledare som behöver bli uppdaterade om vad som gäller, berättar Tuula Kuosomanen.

Vill du veta mer?

Mer läsning

Annons