Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kraftsamlar Västerås för att få batterifabriken

Företaget Northvolt har valt ut Västerås som en av tio städer som potentiell ort för etablering av Europas största lithium-jonbatterifabrik.

Annons

– Här i Västerås finns vart tionde energijobb i Sverige. Vi är dessutom ledande inom automation, energi, järnväg och välfärdsteknologi. Det här innebär att vi också har en ledande kompetens för etableringar. Nu går vi verkligen ”all in” för att få hit även Northvolts batterifabrik, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Läs mer: Västerås ett steg närmare jättefabrik med 2 500 nya jobb

Nyligen kom ju beskedet att företaget Amazon ska förlägga största delen av sitt nya datacenter i Västerås.

Läs mer: Jätteföretag till Västerås – "största etableringen på överskådlig tid"

– Internt har vi också visat prov på en extremt snabb beslutsprocess. När affären med Amazon skulle slutföras klarade vi av att ta den genom fastighetsnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige på fyra dagar, vilket jag är mycket stolt över, säger Bo Dahllöf, stadsdirektör i Västerås stad.

Kommunen har samarbetat med ABB för att få tillgång till 200 hektar mark som Northvolt behöver för att kunna etablera sin batterifabrik här i Västerås.

Inom några kilometer finns också möjlighet att använda sig av båt, flyg, järnväg eller väg.

Här är listan som Västerås tror ska hämta hem batterifabriken som kan ge 2 500 – 3 000 nya jobb:

Västerås har näst högsta exportvärde per capita i Sverige. En av Sveriges ledande exportstäder, med andra ord.

I Västerås finns Sveriges största kommersiella insjöhamn. 1,6 miljarder investeras nu i utveckling av Västerås hamn för att kunna ta emot ökade godsvolymer.

I Västerås samlas Sveriges världsledande automationsindustri i klustret Automation region. Omsättningen för automation och industriell IT i Mälardalen – med Västerås som kompetenscentra är 50,4 miljarder. En ökning med 400 miljoner kronor sedan 2009.

En tredjedel av Sveriges befolkning bor inom 10-15 mil från Västerås.

Västerås har sju globala forskningscentra, så kallade Global Centre of Excellence: Energi, kraft, automation, robotik, industriell IT, processtyrning och järnväg.

12 miljarder kronor är omsättningen för elkraftsbranschen i Västmanland, varav de flesta arbetar i Västerås.

Västerås stadsnät är rankat som ett av världens bästa – Dubai har fler användare, men inte ett lika avancerat nät.

Nordens största rörliga solcellspark finns i Västerås. En park som beräknas producera 1,2 miljoner kilowattimmar per år. Ägare är energibolaget Mälarenergi och Kraftpojkarna.

Västerås växer! Här byggs ungefär 1000 nya bostäder/år

Mer läsning

Annons