Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många jobb ska bort

Redan i slutet av förra året märkte företagen i Västmanland av de sämre tiderna.

Annons
Björn Lindgren.

Nu är man, precis som företag i resten av landet, inne i en mild recession.

Det visar den senaste konjunkturrapporten som Svenskt Näringsliv presenterade på torsdagen. Men nationalekonomen Björn Lindgren gör bedömningen att lågkonjunkturen bottnar under sommaren.

– Men det blir ingen snabb återhämtning, säger han. För hela 2012 räknar vi med att bruttonationalprodukten, BNP, ökar med blygsamma 0,2 procent.

Som alltid släpar sysselsättningen efter, företagen drar sig för att anställa även när kurvorna pekar uppåt.

Västmanland som har en stark industrisektor dröjer det längre än på andra håll i landet.

Svenskt Näringsliv räknar med att sysselsättningen i länet minskar med 0,7 procent under de kommande två åren. Det betyder i klartext mellan 500 och 1000 färre jobb.

Som alltid är det de svagare grupperna, framför allt utomeuropeiska invandrare och personer som funktionsnedsättning, som drabbas hårdast. Faktiskt hårdare i Västmanland än i andra län.

– Vi har märkt att i kommuner med ett bra företagsklimat är det lättare för invandrare att få jobb, säger Björn Lindgren.

Det finns flera orsaker till konjunkturnedgången, turbulensen i eurozonen som minskar de svenska företagens exportmöjligheter, hushållens ökade sparande som leder till lägre konsumtion, bankernas återhållsamhet som i första hand drabbar små och medelstora företag samt ett ökat sparande inom kommuner och landsting.

Men 2013 blir ett bättre år, BNP väntas öka med 1,7 procent.

– Svensk industri står väl positionerad när konjunkturen vänder, säger Björn Lindgren.

Mer läsning

Annons