Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsig olja ska bli ren i Irak

Efter stora förseningar och en riktad nyemission för att få in pengar är Cassandra Oils första anläggning på väg på lastbil till Kirkuk i Irak.

Annons

Den ska göra högkvalitativ olja av oljesludge, tung olja.

– Det ska bli skönt att äntligen komma i gång, säger Anders Olsson, huvudägare, grundare och uppfinnare på telefon från London.

I lördags tog han flyget till Irak för att på plats, tillsammans med några anställda från den egna monteringsverkstaden och från samarbetspartnern Sjölanders Mekaniska förbereda allt tills anläggningen kommer fram efter runt elva dagars resa. Anläggningen fraktas på tre lastbilar i tre containrar på vardera 15-18 ton.

Lokalt kommer 75 personer att arbeta i femskift för att sanera och utvinna högkvalitativ olja ur oljesludge, både gammal och ny, från 20 oljecisterner per år.

Två till tre veckor efter ankomst ska anläggningen förhoppningsvis vara i gång. Den drivs med en egen generator i öknen.

– Det är väl inte meningen att det ska gå lätt, suckar Anders Olsson. Missbedömningen av hur lång tid den byråkratiska processen skulle ta får vi ta på oss.

Sista hindret var en prövning av Iraks antikorruptionskommitté. Men när de byråkratiska hindren var lösta betalade inte samriskpartnern ut den avtalade lånefinansieringen.

– De hade väl använt pengarna på annat håll eftersom vårt projekt försenats. Vi gav dem en extra månad och sade sedan upp kontraktet och har ordnat egen finansiering. Eftersom det blir en väldigt lönsam hantering är det på sikt bättre för oss.

Avtalet med Irak innebär nämligen att Cassandra Oil säljer tillbaka oljan till ett statligt bolag. Den levereras direkt på ledning.

Det innebär enligt Anders Olsson att Cassandra Oil själv kan finansiera fortsättningen.

Tre anläggningar till är nästan färdiga. Bolaget har ensamrätt i 25 år och räknar med att det på sikt behövs 180 anläggningar.

– Det känns skönt att köra själv och ha kontroll. Men det är klart kommer det någon med 30 miljoner euro, så får vi väl sätta oss ner och förhandla.

Cassandra Oils monteringsverkstad i Sjölanders lokaler har i dag 19 anställda och ger dessutom jobb till Sjölanders Mekaniska, som sköter reaktorbiten med svetsning och maskinbearbetning. Koteko gör el- och styrsystem och också Industrihydraulik i Arboga hjälper till.

Det kommer att finnas anställda från företagen på plats under delar av uppstarten i Irak.

Både leverantörer, samarbetspartners och 18 av de nitton egna anställda har köpt aktier i den riktade nyemissionen.

– Det känns bra. Vi vill ha folk med oss, säger Anders Olsson. Men det skulle väl förvåna även en boren optimist som jag om det inte dyker upp nya svårigheter.

Lastas på. Magnus Larsson och Nicklas Åberg från Maskin Tung Hantering i samspråk med Anders Olsson, Cassandra Oil, när en av de tre containrarna lastas på för färd till Kirkuk.

Mer läsning

Annons