Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöovädret hett i Irsta

När kyla och snö slår till mot flygplatserna i Europa går telefonerna varma hos Svenska Industriborstar i Irsta utanför Västerås.
– Det ringer hela tiden, säger företagets vd Caroline Droeser.

Annons
Högtryck. Caroline Droeser på Svenska Industriborstar i Irsta får jobba hårt för att klara efterfrågan från flygplatser runt om i Europa.

Bara under de första timmarna på måndagsförmiddagen fick de samtal från Holland, Riga, Berlin och Arlanda.

Svenska Industriborstar tillverkar stora borstar som huvudsakligen används för att hålla flygplatsernas landningsbanor rena från snö och is. På flygplatserna använder man sig av en trestegsmetod – först plogbilar, sedan borstning och som avslutning blåser man landningsbanorna rena.

I det väderläge som råder nu är efterfrågan på borstar från Irsta större än någonsin.

– Det är knappt jag törs svara när telefonerna ringer, säger Caroline Droeser.

Flygplatserna behöver hela tiden nya borstar, när snön är lätt och fin håller en borste ungefär 100 timmar, under svåra förhållanden med blötsnö och is är den

utsliten redan efter 30.

Eftersom snöröjningen nu pågår i princip 24 timmar om dygnet på de värst utsatta flygplatserna i norra Europa är det lätt att räkna ut att det behövs en ständig tillförsel av nya borstar.

Just nu arbetar man så mycket det går vid fabriken i Irsta, och Caroline Droeser ligger på underleverantörerna så att de ska leverera det som behövs för att hålla tillverkningen i gång.

Hur blir det i jul?

– Vi stänger på kvällen den 23 december och sedan kör vi i gång igen på juldagen, svarar Caroline Droeser.

Det gäller att smida medan järnet är värmt. Gamla kunder måste få de borstar de behöver och man vill gärna knyta nya till sig.

Mer läsning

Annons