Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara pengar på rätt pensionsval

Att välja rätt pensionsförsäkring är inte det lättaste. För många är det som att försöka hitta rätt i en djungel.

Annons
Vägvisare. Mattias Fellenius och Nicklas Hellberg hjälper kunder att välja förvaltare för att kunna höja pensionen.FOTO: BO LUNDKVIST

Ett felaktigt val kan kosta upp till en tredjedel av den samlade pensionen. Höga avgifter är den riktigt stora ”tjuven”.

Affärsidén för det nystartade företaget Pensiono.se i Västerås är att hjälpa privatpersoner hitta rätt i pensionsdjungeln. Bakom företaget står Mattias Fellenius och Nicklas Hellberg.

Idén till pensiono.se fick de 2006 när regeringen beslutade att tillåta en viss flytträtt av pensionsförsäkringar. Båda två, som då arbetade som försäkringsförmedlare, beslutade sig för att flytta sina egna försäkringar.

– Då insåg vi hur svårt det var att hitta rätt, säger Mattias Fellenius. Och om det var svårt för oss som jobbade i branschen, hur svårt skulle det inte då vara för en vanlig privatperson.

– Här fanns ett tydligt kundbehov, säger Nicklas Hellberg.

Nu har de kommit så långt att de kunnat lansera sin nätbaserade tjänst. Företaget smögs i gång i februari i år.

– Vi tog tid på oss, det viktiga var att allt skulle fungera perfekt redan från början, säger Mattias Fellenius.

Hur mycket kan en vanlig pensionssparare tjäna?

Mattias Fellenius presenterar ett exempel, kunden kallas Lennart men heter egentligen något annat och finns i verkligheten bland företagets kunder. Lennart som är 36 år har i dag ett samlat pensions-kapital på 521000 kronor.

Spännvidden bland alternativet som företaget presenterar är stor, det bästa ger Lennart en vinst fram till pensionen på 253 000 kronor, det sämsta en förlust på 12 500 kronor.

– Detta efter att vi tagit ut vår avgift på 5 210 kronor, säger Nicklas Hellberg.

Är inte fondernas avkastning viktigare än avgifterna?

– Du byter bara förvaltare, du kan ha samma fonder som tidigare, svarar Mattias Fellenius.

Båda två betonar noga att de är helt oberoende, de har inga band någon förvaltare i branschen. De är från Stockholm men har ändå valt att etablera sig i Västerås.

– Som nätföretag kan vi i princip finnas var som helst, säger Mattias Fellenius. Att det blev Västerås beror på att det fanns lokaler här, hyran var rimlig samt att vi fick bra stöd av Almi och Länsstyrelsen.

I dag får man ungefär in 30 potentiella kunder per dag, målet är 300 och man har börjat satsa mer intensivt på marknadsföring. Man förlitar sig också mycket på mun till munmetoden.

– Nöjda kunder är den bästa reklamen, säger Mattias Fellenius.

Så här går det till:

Steg 1. Pensiono.se får en fullmakt och samlar in information om kundens pensionsförsäkringar, både privata och tjänstepension, och vilka avgifter som betalas in.

Steg 2. Företaget presenterar alternativ, och vad kunden skulle tjäna på att byta.

Steg 3. Pensiono.se erbjuder sig att genomföra flytten av pensionsförsäkringar och erbjuder även personlig rådgivning.

De två första stegen är avgiftsfria, för steg 3 tar Pensiono.se ut en avgift på en procent av det flyttade kapitalet.

Mer läsning

Annons