Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stororder till Westinghouse

Westinghouse har tagit hem en stor order på leverans av bränsle till kärnkraftverket Leibstadt i Schweiz.

Annons

Kontraktets värde ligger unt 400 miljoner kronor och omfattar konstruktion, tillverkning och leverans av bränsle för åren 2011 till 2015.

Ordern är något av en revansch. För tre år sedan förlorade Westinghouse upphandling av bränsle till samma kärnkraftverk.

– Kontraktet med Leibstadt är extra glädjande, då det markerar ett återvunnit förtroende hos en strategiskt viktig kund, säger Joe Scarfutti, vice president vid Westinghouse European Fuel Business.

Tillverkning och tillhörande ingenjörsinsatser kommer att utföras vid Westinghouse bränslefabrik i Västerås.

Westinghouse har under senaste året haft en kraftig orderingång och därför utökar man nu tillverkningskapaciteten vid fabriken på Finnslätten i Västerås.

Så sent som i december förra året fick Westinghouse tillstånd att utöka produktionen av urandioxid från 600 till 900 ton per år.

– Vi kommer till en början inte att utnyttja hela den nya kapaciteten, men vi hade inte klarat den här ordern med det gamla tillståndet, säger Seppo Korhonen på Westinghouse.

Blir det nyanställningar?

– Nej, inte direkt, svarar han. Men vi har med den här ordern en bra grund att stå på.

– Nu kan vi bibehålla en hög produktion under många år framöver.

Kärnkraftverket i Leibstadt är en av världens största kokarreaktorer (BWR) med en effekt på 1165 megawatt. Den förser varje dag omkring en miljon människor med ström.

Mer läsning

Annons