Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sura en raket i kommunranking

Landets bästa företagsklimat finns i Solna, men det är i Surahammar som de största framstegen gjorts.

Annons

Det visar Svenskt Näringslivs bedömning av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Surahammar har avancerat 145 platser, från 264 till plats nummer 119 på listan.

– Surahammar har arbetat målmedvetet med att öka kontaktytorna mellan företag och kommun och sett över kommunens service till företagen, det har verkligen gett resultat, säger Kristin Lahed, Svenskt Näringslivs regionchef i Västerås.

Men Surahammar har fortfarande en bit kvar till förstaplatsen i Västmanland. Bästa företagsklimatet i länet Har Hallstahammar på plats 51 i hela landet, det är en förbättring med 89 platser jämfört med förra året.

Tidigare länsettan, Västerås, hamnar först på plats 56, ett fall på 27 platser.

– Västerås backar några placeringar i årets ranking. Det är naturligtvis oroväckande och jag vill tro att kommunen kommer att göra sitt yttersta för att förbättra företagsklimatet, säger Kristin Lahed.

Hon gläds över att sex av länets kommuner gått framåt i den senaste rankingen.

Svenskt Näringslivs ranking baseras på enkätsvar från totalt 36 000 företagare, det gör mätningen unik.

Företagarna har fått svara på frågor om bland annat kommunens service, konkurrens från kommunala verksamheter, attityder till företagande samt tillgång till medarbetare med rätt kompetens.

Dessutom har Svenskt Näringsliv vägt in statistiska fakta från Statistiska centralbyrån, SCB. Man har tagit hänsyn till hur stor del av kommunens verksamhet som är utlagd på entreprenad och nyföretagandet i kommunen.

Mer läsning

Annons