Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandsköterskorna i Västerås biter i från

”Lönerna ligger lågt i hela landet, men Västmanland ligger alltid i den nedre delen"
Utbildning ska löna sig! Det tycker tandsköterskorna på landstingets specialisttandvård i Västerås.

Annons
Kräver mera betalt. Tandsköterskorna har fått ett mycket mera självständigt jobb och mera kvalificerade arbetsuppgifter. Annie Oskarsson Erika Lundh, Greta Törnblom, Mari Edvall och Mikael Stillman vill ha betalt därefter. Foto: Tony Persson

I dag ligger medianlönen för yrkesgruppen under undersköterskornas trots att tandsköterskorna numera har en eftergymnasial yrkesutbildning på tre terminer medan undersköterskorna har en gymnasieutbildning. Dess-¿utom ger vidareutbildning för specialistkompetens inte alltid en lönehöjning.

Över landet har ett tandsköterskeupprop för högre löner spridit sig.

Vi träffar Mari Edvall, ortodontiassistent på tandregleringen, hennes kollega Greta Törnblom, Annie Oskarsson operationstandsköterska på käkkirurgen, Mikael Stillman, sterilenheten, ledamot av deras fackförbund Visions förbundsstyrelse och Erika Lundh.

Det är bara Mikael och Erika, som inte har specialistkompetens och därmed ligger på samma nivå som de flesta inom allmäntandvården.

Erika har gått en tre terminer lång utbildning på Yrkeshögskolan och hade nio års yrkeserfarenhet. Ändå fick hon gå ner rejält i lön, jämfört med när hon jobbade som outbildad personlig assistent, trots att fick hon en ovanligt ”hög” begynnelselön på ¿19 400 kronor.

– Jag har hört att de kände sig så illa tvungna eftersom vi jämförs med undersköterskorna på landstinget.

Hon hittade till yrket efter egen erfarenhet av 20 års tandreglering.

– Jag vet verkligen hur det är att vara patient.

För bara ett år sedan låg begynnelselönen i praktiken på 17 000 kronor. Trots att det enligt avtal ska vara individuellt satta löner finns det i praktiken en ”listnivå”, som det är mycket svårt att komma över. Cheferna har bara småpengar att fördela till dem de vill belöna litet extra menar de samfällt.

Högst, på runt 25 000 kronor, hamnar vissa ortodontiassistenter när de nya lönerna betalas ut i november.

Mikael ligger, efter nio års erfarenhet, på bara 20 670 kronor.

– Arbetsuppgifterna har förändrats otroligt mycket. Vi jobbar helt självständigt med patienterna, fattar egna beslut och i ett allt högre tempo, säger Mari Edvall. Hon fick gå ner 3 000 kronor i lön när hon flyttade från Stockholm till Västerås.

Annie bekostade sin utbildning till operationstandsköterska själv men fick ingen löneförhöjning .

– Vi borde också få något extra för att vi har tunga dagar med beredskap. När det händer en trafikolycka är det bara att packa operationsvagnen och köra i väg.

– Lönerna ligger lågt i hela landet, men Västmanland ligger alltid i den nedre delen, säger Mikael Stillman och ger flera exempel från arbetsgivarorganisationen SKL:s egen statistik.

Att byta till den numera bolagiserade Folktandvården ger inte mera. Enda möjligheten är en privat arbetsgivare. Det kan ge tusenlappar.

Men det finns större möjligheter till specialisering och utveckling och flera arbetskamrater på landstinget, konstaterar de.

– Vi är för lojala och tycker för mycket om vårt jobb. Men om några år blir det stora pensionsavgångar och brist.

Tandsköterskefakta

Medianlönen låg enligt arbetsgivarorganisationen SKL 2011 på 22 000 kronor för tandsköterskor medan den i Västmanlands läns landsting låg på 21 527 kronor, alltså 473 kronor lägre än snittet.

Jämfört med undersköterskor var medianlönen för tandsköterskor i landet 723 kronor lägre.

Numera krävs en tre terminer lång utbildning med inlagd praktik på Yrkeshögskola.

Därefter kan utbildningen byggas på med olika specialistkompetenser, som krävs för vissa arbetsuppgifter

Mer läsning

Annons